Nieuwe opening Leidens Ontzet: “Geuzenintocht wordt historische voorstelling”

Nieuwe opening Leidens Ontzet: “Geuzenintocht wordt historische voorstelling”

LEIDEN – De nieuwe opening van het Leidens Ontzet wordt geen gewoon verkleedpartijtje of een tweede Peurbakkentocht, maar echt een historische voorstelling van de intocht van de Geuzen destijds. Dat zegt Tineke Schutte van de 3 October Vereeniging.

“We beginnen rustig”

Tineke Schutte van de Evenementencommissie van de 3 October Vereeniging is hoorbaar blij met de Geuzenintocht. “Ja, leuk hè! Er zijn altijd al plannen voor geweest, maar meestal in verband met een jubileumjaar. Maar nu gaan we het gewoon doen. We beginnen rustig, even kijken of het aanslaat en wat de reacties zijn, maar het is de bedoeling dat de Geuzenintocht een traditie gaat worden.”

Goede gelegenheid

“De officiële opening van de Leidens Ontzetviering was altijd op 2 oktober om 15.74 uur”, vertelt Tineke. “Die opening was altijd iets anders, bijvoorbeeld een act of een voorstelling, en altijd op een andere locatie, omdat de weekdagen van 2 oktober nooit hetzelfde zijn. Daarom dachten we: op de derde donderdag in september is de inschrijving voor het Haring & Wittebrood. Die dag verandert nooit. Een goede gelegenheid voor het idee van de Geuzenoptocht.”

Historische vaarroute

De Geuzenoptocht begint klein, op haar maiden voyage varen zo’n drie á vier boten mee. Voor de te varen route dook de 3 October Vereeniging in de archieven.

“De vloot vaart de route die de Geuzen destijds ook hebben genomen. We beginnen op de Trekvliet, de Jan van Goyenkade op en dan via de Neksluis, nu de Neksluisbrug naar De Waag. Daar zullen burgemeester Lenferink en Michiel Zonnevylle hen opwachten. Om 15.74 uur precies overhandigt Louis Boisot, de voorman van de Geuzen, de burgemeester het eerste haring en wittebrood. En daarna zingen we het Leids volkslied natuurlijk.”

Wie wordt Louis Boisot?

Dit alles gebeurt volledig in stijl: de boten van de Leidse Rederij worden aangekleed alsof het schepen van een paar eeuwen geleden zijn, alle bemanningsleden zullen er van top tot teen uitzien als echte Geuzen, compleet met een oranje, blanje, bleu-vlag en hellebaarden. Een benijdenswaardige rol is weggelegd voor de Leidenaar die Louis Boisot mag neerzetten. “We houden nog even geheim wie dat is”, lacht Tineke. “Maar ik denk dat het een heel leuke verrassing is. We hopen dat het zo’n traditie wordt dat Leidenaren er uiteindelijk om zullen vragen om Boisot te mogen spelen!”

Op de dag van de inschrijving

Maar wie denkt dat het een grappig verkleedpartijtje wordt, heeft het mis: “Het wordt zeker geen tweede Peurbakkentocht! De Geuzenintocht wordt een historische voorstelling van hoe het moet zijn geweest, toen de bevrijders in 1574 kwamen binnen varen. We hopen dan ook op veel publiek langs de kant.”

Op die dag, dit jaar op 21 september, staan vele, vele Leidenaren weer één van de drie gezelligste rijen van Leiden: de inschrijving voor Haring & Wittebrood bij De Waag. Dus de Geuzenintocht is in ieder geval verzekerd van een enthousiast publiek.

Foto: 3 October Vereeniging

reacties