Gezond gedrag voortaan beloond met Healthcoins

Gezond gedrag voortaan beloond met Healthcoins

LEIDEN – Voortaan worden gezonde keuzes beloond in de Leidse regio. Donderdagmiddag installeerde burgemeester Lenferink in het Centrum voor Vitaliteit de app Healthcoin GO op zijn mobiel.

Gezonde keuzes

We weten allemaal heus wel dat groente eten, voldoende bewegen, goed slapen en weinig alcohol gezonde keuzes zijn. Maar ja, je komt er niet altijd aan toe en zeg nou zelf, dat roseetje op een zonovergoten terras is nou eenmaal erg aantrekkelijk. Het Centrum voor Vitaliteit, gevestigd in het gebouw van HUBspot aan de Langegracht, heeft iets bedacht om de inwoners van de Leidse regio aan te moedigen om tóch de gezonde keuze te maken.

Beloning

Met gezond gedrag, zoals bewegen, de juiste producten eten of een goede nachtrust, verdien je als deelnemer een ‘coin’. Die munt kun je besteden aan gezonde producten of diensten in de vitale sector in de regio 071. Zo wordt vitaliteit beloond en gezond gedrag gestimuleerd. In dit project van het Centrum voor Vitaliteit werken inwoners, overheden, bedrijven en onderzoekers samen.

Doelen behalen

Een zak vol muntjes is uiteraard niet erg praktisch, dus de coins kunnen worden gespaard in een app: Healthcoin GO. De app koppelt informatie van diverse informatiebronnen aan het door de deelnemer te behalen doel. Stappentellers, bloeddrukmeters, bloedsuikermeters en bijvoorbeeld gewicht worden gebruikt om nog specifieker vitaal gedrag te belonen. Tienduizend stappen op een dag lopen, gezond koken of al je sportafspraken nakomen: vanaf nu is het interessant om dit niet alleen eenmalig, maar vooral structureel te blijven doen.

Centrum voor Vitaliteit

Gezond gedrag belonen, en dan mensen verleiden tot méér. Dat is waar het in het project Healthcoins om gaat. Gemeente Leiderdorp mocht de pilot draaien, en rondde die met succes af; tijd voor verdere uitrol in de regio. Donderdagmiddag werd de app gepresenteerd in het Centrum voor Vitaliteit, tijdens een dag die volledig gewijd was aan jóuw welzijn, bomvol lezingen, speeches en colleges over alle mogelijke aspecten van vitaliteit en het belang van gezond gedrag belonen.

Grote mobiel

Burgemeester Lenferink was de allereerste die de app Healthcoin GO op zijn mobieltje mocht installeren. Na een korte animatie met uitleg over de werking van de Health Coins, kreeg de burgemeester een grote mobiel overhandigd. De wethouders van verschillende gemeenten in regio 071 kregen allemaal een kleinere versie van de mobiel, én dus de app. Allemaal aan de Healthcoin!

Kijk hier voor meer informatie.

Foto’s: PPCRN / Fleur de Haas

reacties