Goeie Mie: het spookt tussen de Rijnen

Goeie Mie: het spookt tussen de Rijnen

LEIDEN – Goeie Mie was zo goe nog nie. Nog altijd spreekt ze tot ieders verbeelding. Tijdens het Leids Film Festival beleeft de film ‘Goeie Mie Recomposed’ haar première, die nu al stijf uitverkocht is.

Twijfelachtige eer

De mantelzorgster avant la lettre met het grote hart ging uiteindelijk de boeken in als grootste gifmengster allertijden. Letterlijk de boeken in: Marie van der Linden-Swanenburg heeft de twijfelachtige eer in het Guinness Book of Records te staan met haar 102 vergiftigde buurtgenoten, waarvan 27 het niet na konden vertellen. En altijd ging Mie er met de begrafenispenningen en erfenissen vandoor. Ze liep tegen de lamp toen ze net iets teveel mensen tegelijkertijd uit de weg wilde ruimen. Goeie Mie zelf stierf in 1915 in de vrouwengevangenis in Gorinchem.

Nog niet klaar met Mie

Goeie Mie Recomposed werd bedacht en gemaakt door wijkvereniging Tussen de Rijnen, met hulp van gemeente Leiden en vele, vele Leidenaars. De film is geen biografie. Verwacht dus niet de chronologische levensloop van Maria, nee, je krijgt een creatief verhaal dat zich afspeelt in het nu. Laten we zeggen dat de slachtoffers van Mie nog niet helemaal klaar zijn met wat hen overkomen is…

“Goeie Mie spreekt de Leidenaren nog altijd erg aan”, zegt producent Hans Ranselaar. “Het verhaal zegt iets over de historie van de stad, iets over de plek waar ze wonen en leven. Daarnaast zijn moordzaken natuurlijk ook gewoon spannend.”

De doden waren rond

De première in het Trianon is ruim uitverkocht, maar er zijn veel mogelijkheden om de films te bekijken in de week na de première. In de Vrijplaats aan de Middelstegracht en bij het Leger de Heils. Ook zal de film mee gaan doen aan verschillende internationale filmfestivals. Dat de film juist nu, rond Halloween uitkomt, is geen toeval. “Op vrijdag en zaterdag in het Halloweenweekend organiseren we HalloMienwandelingen door de Goeie Mie-wijk. Je voelt de sfeer daar nog; donkere plekken, overhangende bomen, de begraafplaats in de buurt.” Okee, leuk, een wandeling. En dan?

“Halloween is verweven met Allerheiligen, de dag waarop de doden rondwaren tussen de levenden”, zegt Hans geheimzinnig. “Maar”, voegt hij eraan toe, “De tocht is niet geschikt voor kinderen of mensen met zwakke zenuwen. We gaan zelfs naar het mortuarium in het vroegere Elizabethziekenhuis. Je snapt, dat kan best spannend worden…”

Kijk voor meer informatie, vertrektijden en voorwaarden op de website van Tussen de Rijnen. Maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben…

Foto: J2TV archief

reacties