André Hoppezak: “Ik besef nu pas wat die Erepenning echt betekent!”

André Hoppezak: “Ik besef nu pas wat die Erepenning echt betekent!”

LEIDEN – Hoppezak Kledingverhuur heeft maandagavond de gouden Erepenning van de stad Leiden gekregen. André Hoppezak had het niet zien aankomen, vertelt hij aan Leiden.TV.

Gouden penning voor bedrijf

De penning wordt ieder jaar op de avond voor Leidens Ontzet uitgereikt als blijk van waardering aan personen, bedrijven of instellingen die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt of op positieve wijze heeft bijgedragen aan de beeldvorming van de stad. Personen ontvangen een zilveren penning, bedrijven of instellingen ontvangen de penning in goud.

Meteen weer hard aan het werk

André Hoppezak is inmiddels een beetje bijgekomen van maandagavond. Hij is alweer hard aan het werk, want de kostuums van de Grote Optocht moeten snel gewassen en gestreken. Zaterdag zijn ze alweer nodig voor een soortgelijke stoet in Alkmaar.

“We voelen ons zeer vereerd!”, zegt André. “Het is nu wat ingedaald, de spanning van het moment is weggeëbd, dus nu besef ik pas wat die Erepenning betekent, hoe bijzonder het is om die te ontvangen.”

De grootste verkleedkist van Nederland

Hoppezak Kostuumverhuur is bijna een logische keuze te noemen. Het familiebdrijf viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Gerard Hoppezak richtte in 1917 Hoppezak Kledingverhuur op, waarna het bedrijf met de jaren groeide en groeide, van eenmanszaak tot bloeiend bedrijf aan de Pieterskerkgracht. Populair en onmisbaar in Leiden, maar hun bekendheid reikt veel verder dan de regio. Met tachtigduizend kostuums, rekwisieten, accessoires en drieduizend pruiken wordt Hoppezak ook wel ‘De grootste verkleedkist van Nederland’ genoemd.

“Kroon op ons 100-jarig bestaan”

André vertelt dat hij het niet zag aankomen. Kort van tevoren ontving Hoppezak de uitnodiging van de gemeente om de plechtigheid bij te wonen op het stadhuis, maar hij dacht dat het om zijn vader ging. Een gouden Erepenning voor het hele bedrijf, dat had hij niet kunnen bedenken.

“Ik heb me verbaasd over alle aandacht, zoveel belangstelling van hoogwaardigheidsbekleders. Voor ons is Hoppezak normaal, het is ons werk, maar ik besef nu ook wat het bedrijf betekent voor de gemeenschap. De Erepenning is een kroon op ons 100-jarig bestaan. Hij krijgt een mooi plekje in de vitrinekast in de zaak.”

Parel van de stad

“Hoppezak Kledingverhuur heeft een eeuw lang Leiden en de Leidenaars kleur gegeven en staat daarmee symbool voor de diverse hardwerkende midden- en kleinbedrijven in Leiden die honderd jaar of langer bestaan. Voor de burgemeester en wethouders van Leiden is Hoppezak Kledingverhuur een toonbeeld van het MKB in Leiden en een parel van de stad”, schrijft de gemeente in haar persbericht.

Leiden.TV was enige tijd geleden bij Hoppezak op bezoek:

Foto: Archief J2TV

 

reacties