Graveeractie: wapen jezelf tegen fietsendiefstal

Graveeractie: wapen jezelf tegen fietsendiefstal

LEIDEN – Ieder jaar worden er rond de duizend fietsen gestolen in Leiden. Eén van de dingen die je kunt doen om jezelf hier tegen te wapenen, is het laten graveren van je stalen ros. Donderdagmiddag kon je gratis en voor niets bij Leiden Centraal het framenummer in je fiets laten graveren. Mits je je kon legitimeren natuurlijk.

Lastiger door te verkopen

Gemeente Leiden en de politie organiseren regelmatig fietsgraveeracties, want de hoge fietsendiefstalcijfers zijn hen een doorn in het oog. Wanneer het framenummer in de fiets is gegraveerd, is de kans groter dat je je vervoermiddel na diefstal misschien nog eens terug ziet. Omdat een fiets met een gegraveerd framenummer traceerbaar zijn, zijn ze lastiger om door te verkopen. Ook het weg schaven van het nummer helpt niet: de schaafplek verraadt dat het om een gestolen fiets gaat.

Bij elektrische fietsen kan de accu worden gegraveerd. Nu de elektrische fiets stijgt in populariteit, worden deze accu’s steeds vaker gestolen.

Gemist?

Graveeractie deze keer gemist? Hou de website van gemeente Leiden en de Facebookpagina van politie Leiden in de gaten voor de volgende actie.

Foto’s: J2TV / Guido Marsman

reacties