Grote verrassing voor RMO: cheque van ruim 5 ton

Grote verrassing voor RMO: cheque van ruim 5 ton

LEIDEN – Het RMO werd donderdag heftig verrast door Albert Verlinde. De ambassadeur van de BankGiro Loterij kwam het museum een cheque brengen van maar liefst 522.000 euro.

Multifunctioneel podium

Museumdirecteur Wim Weijland was zojuist D66-lijsttrekker Alexander Pechtold een rondleiding aan het geven, toen Albert hem verraste met de cheque. Met het geld zal de Tempelzaal omgetoverd worden tot multifunctioneel podium voor museumbezoekers, ontvangsten, congressen en presentaties.

Museumdirecteur Wim Weijland is opgetogen: “Dit is een droom die uitkomt! In 2018 bestaan wij tweehonderd jaar. Dat vieren we groots met drie jubileumtentoonstellingen en met tweehonderd avondopenstellingen, die plaatsvinden in deze entreezaal. Met deze schenking van de BankGiro Loterij kunnen we meer eenheid tussen de zaal en de tempel creëren. Hierdoor ontstaat een prachtige nieuwe entree en een multifunctioneel podium voor alle activiteiten. Zo kunnen we onze bezoekers een spectaculaire beleving geven.”

Taffeh in het licht

In de centrale entreezaal staat de indrukwekkende Isis-tempel uit het Egyptische Taffeh. De tempel was een gift van de Egyptische president Nasser in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dankzij de schenking van de BankGiro Loterij krijgt de entreezaal een dynamische LED sfeerverlichting. Deze verlichting kan op elk moment aan de verschillende functies van de ruimte afgestemd worden: een doordeweekse museumdag, een concertavond of een debat.

Ook het kassameubel, de museumwinkel, de akoestiek en de geluidsinstallatie worden vernieuwd. Lichtprojecties op de tempel gaan de tweehonderd jaar oude museumgeschiedenis en de geschiedenis van de tempel verbeelden, versterkt door een verhaal en begeleidende muziek.

Recordbedrag voor musea en cultuur

De schenking voor de entreezaal komt bovenop de 200.000 euro die het Rijksmuseum van Oudheden als vaste culturele partner van de BankGiro Loterij in 2017 ontvangt. Dankzij de loterijdeelnemers is er dit jaar een record miljoenenbedrag te verdelen: van ieder lot dat zij kopen, gaat de helft naar musea en andere culturele instellingen in Nederland.

Donderdag 16 februari onthult de BankGiro Loterij in de Beurs van Berlage wat het totaalbedrag is dat zij in 2017 kan schenken aan musea en culturele instellingen en hoe dit bedrag wordt verdeeld.

Foto: Jacob Jurgen Lodder

reacties