Grote voorraad lachgas op stoep van basisschool

Grote voorraad lachgas op stoep van basisschool

LEIDERDORP – Toen hij op maandagmorgen zijn zoon naar school bracht, gleed een inwoner van Leiderdorp haast uit over de inhoud van een feestpakket. Voor de ingang van het schoolplein lagen tientallen slagroomspuitpatronen. Blijkbaar was iemand zijn of haar feestvoorraad lachgas verloren.

Slagroomspuitpatronen

Je kunt slagroomspuitpatronen natuurlijk gebruiken voor je slagroomspuitbus, maar de ijzeren busjes worden tegenwoordig door jongeren vaker gebruikt als lachgas. De patronen zijn per vijftig stuks te koop bij vele verkoopunten, want tja, heel Holland bakt en slagroom is nu eenmaal lekker. Maar het gas dat in de patronen zit om de slagroom uit de bus te laten spuiten, is lachgas. En laat dat nu net héél populair zijn onder jongeren. Je wordt er namelijk héél snel héél high van. Op Facebook zijn legio aanbieders en koeriers van lachgaspatronen te vinden.

“De patronen zaten in een kartonnen doos in een tas van de Action”, vertelt de Leiderdorpse vader verbaasd. “Als ze in het park lagen, had ik het alleen maar als lelijk zwerfafval beschouwd, maar zo voor de ingang van de school van je zoontje, dat zet je aan het denken.”

High

Of lachgas onder het kopje ‘drugs’ valt, daar zijn wetenschappers nog niet over uit. De high van lachgas mag misschien snel voorbij zijn, de gevolgen zijn dat niet. Oké, bij minder dan tien patronen per maand worden geen gezondheidseffecten verwacht en het gebruik van lachgas verloopt meestal zonder problemen. Maar er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar het verslavingsrisico en als je teveel lachgas tot je neemt, heeft dit wel degelijk gevolgen voor je gezondheid.

Gezondheidsrisico’s

Bij heftig gebruik en langdurig gebruik loop je een vitamine B12-tekort op, hetgeen neurologische schade kan veroorzaken. Als je het gas inhaleert met een slagroomspuit, kunnen je luchtwegen bevriezen. Daarom zijn ballonnen iets ‘veiliger’. Je kunt plotseling flauwvallen en een harde smak maken, of gaan overgeven. Of een beschadigd trommelvlies oplopen, omdat het gas uitzet in de lucht en extra druk in je hoofd veroorzaakt. Allemaal niet zo tof.

“Ik schrok er wel van. Dat betekent dus dat jongeren of misschien kinderen hier in de buurt weten hoe je die dingen moet gebruiken. Ik hoop dat ze dat niet aan mijn zoontje gaan leren als hij wat ouder is”, aldus de bezorgde vader. “Je kunt het niet verbieden, want ik hou ook wel van slagroom op mijn taartje. Maar deze doos was niet bedoeld voor in de keuken, dus de laatste plaats waar dit zou moeten liggen is op de stoep van een basisschool.”

Foto: Lezerinzending

reacties