Haagweg dicht voor herstel Staatsspoorbrug

Haagweg dicht voor herstel Staatsspoorbrug

LEIDEN – De Haagweg is vanaf maandag dicht voor autoverkeer ter hoogte van de Staatsspoorbrug. De brug wordt helemaal opgepoetst en dat duurt tot en met 5 augustus. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren is een deel van de Haagweg dicht voor doorgaand verkeer. Omdat het verkeer moet omrijden wordt gelijk de Ter Haarkade tot de Staatsspoorbrug opnieuw geasfalteerd en vindt er boomonderhoud plaats. Door het combineren van werkzaamheden wordt de verkeershinder beperkt.

Haagweg afgesloten

Vanaf maandag 18 juli 6.00 uur tot en met 5 augustus 19.00 uur is de Haagweg ter hoogte van de Staatsspoorbrug dicht voor autoverkeer. De heftorens worden teruggeplaatst en het brugdek wordt vervangen. Van zaterdag 23 juli 6.00 uur tot en met dinsdag 26 juli 06.00 uur is de Haagweg vanaf de Ter Haarkade tot de Staatsspoorbrug geheel afgesloten.

Het autoverkeer wordt omgeleid via de route Dr. Lelylaan-Plesmanlaan en Churchilllaan-Lammenschansweg-Witte Singel. Voetgangers en fietsers kunnen met de fiets aan de hand gebruik maken van een naastgelegen noodbrug, behalve op maandag 18 juli en donderdag 21 juli. Op die dagen wordt het brugdek gehesen. Verkeersregelaars informeren weggebruikers over de (tijdelijke) sluitingen en omleidingen. Gedurende de hele periode kunnen er geen boten in en uit de Spoorweghaven varen.

Staatsspoorbrug is laatste hefbrug Leiden

De Staatsspoorbrug is gelegen in de Haagweg tussen de Potgieterlaan en de Rijnzichtstraat. De brug is een monument uit 1942. Het is de laatste hefbrug in Leiden. De brug krijgt zijn historische uitstraling terug en het brugdek wordt vervangen. Vorig jaar is roest verwijderd, en zijn bakstenen en voegen hersteld. Met kleurhistorisch onderzoek zijn toen de originele kleuren groen en grijs ontdekt en teruggebracht. Ook bleek toen dat de kenmerkende, vier betonnen heftorens van ongeveer 4 meter hoog in zeer slechte staat waren. Deze zijn het afgelopen jaar in een loods tot in detail nagemaakt.  Hoewel er nooit treinen over de Staatsspoorbrug hebben gereden, was hij wel eigendom van de Staatsspoorwegen. Daar is hij dan ook naar vernoemd.

Foto: Google Maps

reacties