Featured Video Play Icon

Haring & Wittebrood deelt ‘superieure’ haring uit

LEIDEN – Om 4 uur in de nacht lag de eerste al voor de deur. De uitreiking van de Haring & Wittebrood is een van die onderdelen van het feest die nog het meest verbonden zijn met de historie van Leidens Ontzet.

Hongerige stadsgenoten

Het uitreiken van voedsel aan de hongerige stad zorgt nog jaarlijks voor lange rijen. Zowel bij het inschrijven voor de bonnen, als bij de uitreiking zelf. En dit jaar hebben de visliefhebber geluk.

Charles Schulpen, commissaris Haring & Wittebrood: “We delen dit jaar 32.127 haringen uit. Dit jaar echt van superieure kwaliteit. Ze zijn natuurlijk altijd lekker, maar dit jaar hebben we toch echt weer de lekkerste haring uit de zee weten te halen.”

Wittebrood van buiten de stad

Er wordt wel eens geklaagd dat de haring en het wittebrood, de zogenoemde Geusjes, niet binnen de stadsgrenzen vervaardigd worden. Maar daar is commissaris Schulpen resoluut over:

“Ten tijde van het ontzet kwamen de haring en het brood al van buiten de stad, dus gezien het historisch karakter van het feest en de eerbied voor de geschiedenis, is er niets mis met Katwijkse haring en brood.”

reacties