Het Grote Gele Doek terug naar Oegstgeest

Het Grote Gele Doek terug naar Oegstgeest

OEGSTGEEST – Wie altijd al eens een groot geel doek heeft willen zien, krijgt de kans in Kasteel Oud-Poelgeest. Want daar is vanaf 18 oktober ‘Het Grote Gele Doek’ van Jan Wolkers te bewonderen.

Laatste schilderij

Het schilderij ‘Het Grote Gele Doek’ is het laatste werk dat Jan Wolkers maakte voor zijn overlijden in 2007. Dit jaar is het dus tien jaar geleden dat de iconische schrijver het aardse voor het hemelse verruilde. Binnenkort komt de langverwachte biografie van Leidenaar Onno Blom uit over Jan Wolkers. Ter gelegenheid hiervan toont De Lakenhal, die het grote gele schilderij in haar collectie heeft, het werk met liefde in Kasteel Oud-Poelgeest.

Wolkersweken

‘Het Grote Gele Doek’ is het topstuk van de expositie ‘Jan Wolkers terug naar Oegstgeest’ en is onderdeel van de Wolkersweken. Zo geeft Onno Blom verschillende lezingen, wordt er op Wolkers’ geboortedag, 26 oktober, een muurgedicht van zijn hand onthuld tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat en serveren de Oegstgeestse restaurants een Wolkersmenu.

Schrijver, schilder, beeldhouwer

Jan Wolkers werd in 1925 geboren in Oegstgeest. Naast schrijver was hij ook schilder en beeldhouwer. Zijn bekendste boeken zijn ‘Terug naar Oegstgeest’ en ‘Turks fruit’. Wolkers werd één van de succesvolste naoorlogse Nederlandse schrijvers en werd beroemd vanwege de vrije en open manier waarop hij seksualiteit behandelde in zijn boeken.

Hij was erg gehecht aan het eiland Texel, waar hij een huis had en zijn achtertuin grondig bestudeerde. Enkele maanden voor zijn dood in 2007 gaf hij literair journalist Onno Blom uit Leiden toestemming een biografie over hem te schrijven. Wolkers was een sterschrijver tegen wil en dank. Hij weigerde enkele grote prijzen voor zijn werk en zei regelmatig zich in de eerste plaats beeldhouwer te voelen.

Foto: De Lakenhal

reacties