Het Pauluslabyrint: ondergronds gangenstelsel in Leiden…

Het Pauluslabyrint: ondergronds gangenstelsel in Leiden…

LEIDEN –  Na het grote succes van ‘De Bekentenissen van Petrus’ komt schrijver Jeroen Windmeijer met een nieuw, net zo spannend boek waarin Leiden een hoofdrol speelt: ‘Het Pauluslabyrint’.

Leidse Dan Brown

Jeroen Windmeijer is al vanaf zijn 15e geïnteresseerd in godsdiensten en levensovertuigingen uit alle tijden en windstreken. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep en werkt al jaren als leraar godsdienst op het Visser ’t Hooft. Vanuit die interesse verscheen vorig jaar zijn eerste boek De Bekentenissen van Petrus, een spannend verhaal in 24 uur vol achtervolgingen, plot twists en leermomentjes. Jeroen wordt niet voor niets de ‘Leidse Dan Brown’ genoemd. Op 21 maart 2017 verschijnt Het Pauluslabyrint, met dezelfde hoofdpersonen als in het eerste boek.

Voorproefje

“Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al drie meter de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden, en een jongen onder het bloed. Als kort daarop docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich geroepen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?”

Een prikkelende promotietekst op de Facebookpagina van Het Pauluslabyrint. “Het verhaal speelt zich weer in 24 uur af. Dit keer op 21 maart 2015. Vandaar dat het boek ook op 21 maart uitkomt. In het boek gaan de hoofdpersonen op een grote zoektocht door de stad aan de hand van zeven aanwijzingen.”

Ondergrondse gang

Maar wacht even. Ligt er écht een ondergronds gangenstelsel onder het centrum van Leiden..? “Er gaan geruchten dat er inderdaad een lange ondergrondse gang ligt van de Pieterskerk tot buiten de oude stadsmuren. We weten het niet. En juist dat maakt het zo inspirerend om over te schrijven.”

Diepere boodschap

Jeroen geeft toe dat hij meer wil schrijven dan spannende verhalen alleen. “In het boek bespreek ik verschillende goden uit verschillende godsdiensten, en dat zie je hoeveel overeenkomsten ze hebben. Ik blijf natuurlijk altijd leraar! Met het boek wil ik compassie uitdragen, en tolerantie voor anderen hun geloof of overtuiging. Ik denk dat wanneer je religieuze verhalen te letterlijk neemt, je het bredere verband mist, en dat gaat het fout. Godsdienst moet verbinden, niet verdelen. Het ondergrondse gangenstelsel staat dan ook voor de diepere laag onder het geloof; je kunt hem alleen zien als je hem wilt zien.”

De diepere boodschap doet niets af aan de vaart van het boek: zoals we van Jeroen gewend zijn zit ook Het Pauluslabyrint weer vol spanning, avontuur en achtervolgingen. In Leiden uiteraard.

‘Ik heb een jaar met het verhaal geleefd’

Nadat De Bekentenissen van Petrus uitkwam, ging het snel met de schrijfcarrière van Jeroen. Het boek kreeg mooie recensies, beleefde druk na druk en hij werd ingelijfd bij de Amsterdamse uitgeverij HarperCollins, waar de groten der aarde hun thrillers laten uitgeven. Terwijl de promotietrein langzaam opstart, is Jeroen alweer bezig met zijn volgende huzarenstukje.

“Het boek is nu echt klaar. Ik heb een jaar met het verhaal geleefd, daarna was er een zwart gat. Maar ik heb het idee voor het volgende boek al. Het zal zich weer in 24 uur afspelen, met dezelfde hoofdpersonen, en dit keer zal het gaan over de Pilgrim Fathers. Wanneer het uitkomt, in het voorjaar van 2019, zijn we mooi op tijd voor het Pilgrim Fathers Jaar in Leiden.” 

Het komende schrijfproces

Jeroen verheugt zich alweer op het komende schrijfproces. “Ik denk dat het tweede boek al beter was dan het eerste. Je komt steeds verder. Ik heb geleerd hoe je situaties beschrijft, hoe je andere woorden kunt gebruiken, hoe je dieper in het verhaal en je personages kunt duiken. Hoe je je informatie kunt doseren… Hoe je een verhaal nóg spannender maakt!”

Foto: Facebook

reacties