Featured Video Play Icon

Het riool leeft in gemeentehuis Zoeterwoude

ZOETERWOUDE – Het gemeentehuis van Zoeterwoude verandert volgende week in een rioolcentrum met de tentoonstelling ‘Het riool leeft’. Zo kun je onder andere een kijkje nemen ín het riool. Hè, lekker.

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum komt van 22 t/m 25 mei met de tentoonstelling ‘Het riool leeft’ naar Zoeterwoude. Deze informatieve en educatieve tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud en zit vol verrassende interactieve elementen. Zo kunnen bezoekers een rijdende camera besturen om het riool van binnen te bekijken, de rioolquiz spelen of wateroverlast oplossen met een computersimulatie.

Leer het riool beter kennen

Heftige regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Dit komt door de klimaatverandering. Daarom is het belangrijk om het riool beter te leren kennen. De tentoonstelling laat stapsgewijs zien hoe het rioolsysteem werkt, wat deze te bieden heeft, maar ook wat de beperkingen van het riool zijn. Als we weten hoe het riool werkt, kunnen we hier bewust mee omgaan en wateroverlast verminderen.

Erwin Schreve van gemeente Zoeterwoude: “Een vies onderwerp is riolering natuurlijk wel, en ik begrijp dat het ook niet echt een sexy onderwerp is. Maar we willen het juist wat interessanter maken, want het is wel een heel belangrijk onderwerp.”

Bewust rioolgebruik

De gemeente Zoeterwoude vervangt dit jaar in verschillende wijken het riool. Hierbij wordt een aparte riool aangelegd voor schoon hemelwater. Bewoners van deze wijken kunnen met de regenpijp kosteloos aangesloten worden op het nieuwe riool. Zo wordt het vuilwaterriool minder belast en kans op wateroverlast verminderd. Inwoners kunnen momenteel ook een gesubsidieerde regenton aanschaffen om regenwater op te vangen.

reacties