Het wordt weer druk op de grachten: hier zijn de vaarregels

Het wordt weer druk op de grachten: hier zijn de vaarregels

LEIDEN – Hoe harder het zonnetje schijnt, des te meer plezierschippers met hun vaartuig het water op gaan. De gemeente Leiden brengt dan ook graag de vaarregels weer even onder de aandacht. Want varen moet voor iedereen leuk zijn én blijven.

88 bruggen

Vanaf het water kun je Leiden met andere ogen bekijken; geen wonder dat de rondvaarten het zo goed doen. Daar tussendoor varen ook de amateurschippers in hun bootjes, dus vooral in de zomer kan dat nog weleens drukte op de grachten geven. Zeg maar file.

Want Leiden telt 28 kilometer aan grachten en singels, maar ook 88 bruggen die niet allemaal even hoog of overzichtelijk zijn. De laagste brug is 1.20 meter. Da’s best laag.

De vaarregels

Om het vaarseizoen voor iedereen even gezellig te houden, heeft gemeente Leiden vaarregels ingesteld. Op een rijtje:

– De stuurman blijft alcoholvrij
– Binnen de Leidse singels mag je maximaal 6 kilometer per uur varen
– Geen muziek op je boot
– Alleen aanleggen op de daarvoor bestemde plaatsen
– Vaar altijd stuurboord. Dat is rechts
– Hou je aan de voorrangsregels. De rondvaartboten hebben overigens altijd voorrang
– Lichten aan tijdens de schemering en in het donker
– Hou rekening met de mensen die rond en aan het water wonen. Geen herrie maken en gun ze hun privacy

 

Vaarbewijs

Een vaarbewijs is verplicht wanneer je boot langer is dan vijftien meter of sneller kan dan twintig kilometer per uur. Als je een motorboot wilt besturen die sneller kan dan twintig kilometer per uur, moet je achttien jaar zijn. Vaartuigen die langer zijn dan zeven meter mogen bestuurd worden door een schipper die minimaal zestien jaar oud is.

Een motorbootje dat niet sneller kan dan twaalf kilometer per uur en korter is dan zeven meter is leuk om mee te beginnen vanaf twaalf jaar. Voor nóg kortere bootjes geldt geen minimum leeftijd. Maar uiteraard wel een zwemdiploma.

Boete

Op het water werkt het eigenlijk net zoals op de weg. De politie en gemeentelijke handhavers controleren of de schippers zich aan de regels houden en voor overtredingen kun je een boete krijgen.

Foto: De Leidse Rederij via Facebook

reacties