Hieperdepiep en nog vele jaren in De Lakenhal

Hieperdepiep en nog vele jaren in De Lakenhal

LEIDEN – Hieperdepiep! Slingers! Taart! Vrijdag 15 juli zou Rembrandt van Rijn 410 jaar oud geworden zijn. En hoewel de beroemde schilder het natuurlijk al jaren niet meer zelf mee kan maken, wordt er nog ieder jaar veel aandacht besteed aan de dag van zijn geboorte in Leiden.

Kranslegging

Ieder jaar wordt er in de nacht van 14 op 15 juli een krans gelegd bij het borstbeeld van Rembrandt op de Witte Singel. Soms gaat dat gepaard met theater of een wandeling, en vaak lijkt het dankzij een acteur alsof Rembrandt zelf aanwezig is. In ieder geval wordt er door de belangstellenden altijd een borreltje gedronken op de verjaardag van Leidens grootste zoon.  De social media stroomt vol met afbeeldingen van werken van de schilder en her en der worden er workshops, lezingen en activiteiten rondom hem en zijn werk georganiseerd.

Favoriete Rembrandt

Rembrandt Harmensz. van Rijn werd in 1606 geboren  in Leiden en verhuisde op latere leeftijd in Amsterdam. “Een tijdlang pendelde hij nog heen en weer tussen beide steden”, vertelt Minke Schat van Museum De Lakenhal enthousiast. “Hij werkte nauw samen met onder anderen Gerrit Dou, die woonde hier. Er is nog weleens discussie over van wiens hand een bepaald werk is, of dat ze er samen aan gewerkt hebben. Tot op de dag van vandaag blijft Rembrandt boeien.” Minke houdt van Rembrandt, dat is duidelijk te horen. In De Lakenhal hangen een aantal werken van zijn hand. Op de vraag welke haar favoriet is, hoeft ze niet lang na te denken.

De Brillenverkoper! Dat is een jong werk, uit zijn beginperiode. Hij was een jaar of 17 toen hij het schilderde, bijna zijn eerste streken op het doek. Maar je ziet dán al zijn opkomende virtuositeit. En als je dan naar ‘Het Historiestuk‘ kijkt, een werk dat hij een paar jaar later heeft geschilderd, dan zie je duidelijk die ontwikkeling. In dat schilderij heeft hij trouwens ook zichzelf geplaatst. Als je kijkt naar zijn haar, hoe hij door het wegkrassen van de verf meer textuur aanbracht, dan zie je hoe hij zijn eigen handschrift aan het ontwikkelen was. Heel bijzonder!”

Foto: J2TV / Guido Marsman

reacties