Featured Video Play Icon

[VIDEO] Hoe het ook zij, hutspot hoort erbij

LEIDEN – Leidens Ontzet is haring, wittebrood, en… Hutspot! Vele Leidenaren staan ieder jaar achter hun eigen fornuis te kokkerellen, en ieder bereidt het potje op zijn of haar eigen manier.

Gezamenlijke hutspotmaaltijd

Het gerecht dat in de vroege morgen van 3 oktober 1574 gevonden werd buiten de stadsmuren, wordt traditioneel nog steeds gegeten tijdens het Feest der Feesten, maar dan ’s avonds op 2 oktober. Honderden Leidenaren staan met liefde in de lange rij op de Hooglandse Kerkgracht voor de gezamenlijke hutspotmaaltijd, anderen gaan zelf aan de slag met peen, ui en draadjesvlees.

De échte originele 3 oktoberhutspot bevat naast peen en ui trouwens ook nog pastinaak, maar daar is niet iedereen van gecharmeerd, dus de middeleeuwse groente verdween een beetje naar de achtergrond.

Peen, ui en klapstuk

Iedereen heeft zo zijn eigen manier om de lekkerste hutspot van Leiden te bereiden. Op Facebook, Instagram en Twitter vliegen de foto’s van zelfgekookte potjes je om de oren! De tips van Leidenaren onder de foto’s zijn eveneens om je vingers bij af te likken. “Bij mij staat het al te pruttelen, heerlijk”, schrijft Sonja in de Facebookgroep ‘Je bent Leienaar als…’. Jesse regaeert: “Ik heb klapstuk. Ik moest even grootmoeders kookboek gebruiken hoe ook al weer moest.”

“Ik doe alles in een pan, eerst het klapstuk, later de rest. Snij aardappels en uien in vieren en de wortels ook gewoon grote stukken. Het wordt toch zachtgekookt en gestampt. Spaart werk uit”, schrijft Herman behulpzaam. “Ik hou niet van die geschaafde uien. Ze moeten in blokjes gesneden”, vindt Ank.

Hoe het ook zij, hutspot hoort erbij. Ook wanneer je er niet van houdt (want die Leidenaren zijn er ook legio), kun je nog altijd iets anders door elkaar husselen. Want dat is wat hutspot eigenlijk is: gewoon een lekker gehusseld potje!

reacties