Hogeschool Leiden: ‘We zijn afgerekend op onze ambitie’

Hogeschool Leiden: ‘We zijn afgerekend op onze ambitie’

LEIDEN – De studenten gaan niets merken van de korting op de subsidie. Dat zegt een woordvoerder van Hogeschool Leiden.

Niet meer in balans

De Hogeschool Leiden heeft haar targets niet gehaald en krijgt dus minder subsidie. Dat heeft minister van onderwijs Jet Bussemaker besloten. In 2012 werden de ambities van de Hogescholen in Nederland vastgesteld. Hogeschool Leiden was ambitieus en sprak af dat 70% van de studenten hun diploma binnen vijf jaar zouden halen.

Dat lukte helaas niet helemaal: de school zakte naar 60%. Dat is nog steeds een prima score als je het regionaal bekijkt, maar Hogeschool Leiden wordt nu dus op hun ambities afgerekend. Niet helemaal terecht, vindt de school zelf.

“We hebben onze ambities in 2012 met elkaar afgesproken, dus het is begrijpelijk dat de minister zich daaraan houdt”, zegt woordvoerder Peter van der Bent van de Hogeschool Leiden. “Maar de ambities van toen zijn niet meer in balans met de situatie zoals hij nu is. Zo is het HBO moeilijker gemaakt, dus meer studenten hebben moeite om hun opleiding af te ronden. Daarnaast is de Hogeschool Leiden van 7000 naar 10.000 studenten gegroeid. Daar zitten ook studenten tussen die extra begeleiding nodig hebben. Doordat we nu gekort worden op onze subsidie lijkt het alsof we een hele slechte school zijn. Dat is niet zo. We hebben deze tik niet verdiend.”

Groot pijnpunt

De Leidse Hogeschool is overigens niet de enige HBO-instelling die niet kon voldoen aan het prestatiecontract. Ook de Hogeschool InHolland, Hogeschool Rotterdam, NHL, Fontys en Vilentum presteerden ondermaats. Gezamenlijk moeten zij 7 miljoen euro subsidie inleveren.

Gelukkig blijkt de korting voor Hogeschool Leiden mee te vallen. “Wij moeten het met 450.000 euro minder doen. We hoeven niet te snijden in onze uitgaven, want er wordt altijd geld gereserveerd in de begroting voor een mogelijk tegenvaller. De studenten zullen er dus helemaal niets van merken. Maar ja, we kunnen nu dus niet extra investeren in ons onderwijs. En dat is een groot pijnpunt.”

Geen nieuwe ronde afspraken

Voordat minister Bussemaker haar beslissing nam, voerde zij gesprekken met de Hogescholen. “Ze voelde zich gedwongen om de korting toe te passen”, zegt Peter. “Nu komen er nieuwe gesprekken met de minister, want de Hogescholen ambiëren geen nieuwe ronde prestatieafspraken.”

Foto: Hogeschool Leiden

reacties