Hollands voorjaar: steenkoud op de fiets tijdens de Joop Zoetemelk Classic

Hollands voorjaar: steenkoud op de fiets tijdens de Joop Zoetemelk Classic

REGIO – Zaterdag wordt de twaalfde editie van de Joop Zoetemelk Classic gereden. Het belooft koud, koud, koud te worden, dus de organisatie komt met tips en advies voor de deelnemers.

De Hollandse Primavera

De Joop Zoetemelk Classic is een toertocht door het Groene Hart; een voorjaarsklassieker onder toerfietsers, met routes van 150, 100, 75 en 50 km. Vernoemd naar één van de beste Nederlandse ronderenners ooit, want Joop Zoetemelk won in zijn carrière zo’n beetje alles wat er op fietsgebied te winnen valt. De Leidse Ren en Toer Vereniging Swift organiseert deze tocht komende zaterdag voor de twaalfde keer, en het belooft kouder dan koud te worden. Zoals de Hollandse Primavera ook wel kan zijn.

De kou trotseren

De organisatie heeft dan ook om de kou te trotseren een aantal tips en adviezen op de website gezet voor de deelnemers, die ook voor de toeschouwers geen overbodige luxe zijn. “Het is het zaak om je extra goed voor te bereiden en erop te letten dat je niet te veel afkoelt”, schrijft Swift. “We houden de situatie nauwkeurig in de gaten en zullen de tekst op de site aanpassen als er nieuwe ontwikkelingen zijn.” Swift adviseert:

-Zorg voor warme kleding. Meerdere laagjes zijn beter dan één dikke laag kleding
-Bescherm met name de uiteinden van het lichaam met handschoenen, overschoenen, muts onder je helm
-Overweeg om vaseline te gebruiken voor kwetsbare plekken
-Zorg dat je genoeg te eten hebt
-Maak gebruik van de uitdeelposten om de voorraad aan te vullen. Deze zijn niet overdekt dus pas tijdens het uitrusten op voor afkoeling
-Maak gebruik van cafés onderweg om op te warmen. Zorg ervoor dat je weet waar deze zijn
-Het valt te overwegen om een kortere route te rijden dan je eerder van plan was of later te vertrekken

 

Startschot door Joop

Joop Zoetemelk himself geeft het officiële startschot voor zijn Classic, bij het vertrek van de 100 km op 17 maart om half negen ’s morgens bij Swift in De Bult. En de meester rijdt zelf mee, samen met familie en vrienden. De lente vieren in het Groene Hart! Rond het vriespunt.

Foto: Tijmen Dalhuijsen

reacties