Hollywood in Leiden: opnames ‘Lyrebird’ in volle gang bij Pieterskerk

Hollywood in Leiden: opnames ‘Lyrebird’ in volle gang bij Pieterskerk

LEIDEN – De opnames voor de internationale rolprent ‘Lyrebird’ zijn in volle gang. En wel om de hoek van de deur: in en rondom de Pieterskerk. De komende dagen vormt Leiden het decor voor de film over het leven van meestervervalser Han van Meegeren.

Meestervervalser

Het verhaal van ‘Lyrebird’ gaat over de Nederlandse meestervervalser Han van Meegeren. De schilder vervalste onder meer verschillende werken van Johannes Vermeer en Frans Hals. Van Meegeren is uiteindelijk veroordeeld voor zijn vervalsingen tot één jaar cel.

Werktitel

Lange tijd was ‘The Art Forger’ de werktitel van de productie. Of  Lyrebird’ de definitieve naam van de film zal worden, is nog niet bekend. De filmproductie blijft in elk geval tot en met woensdag op verschillende plekken in Leiden filmen. Daarna worden er nog opnames gemaakt in Dordrecht. De crew heeft eerder gefilmd in Amsterdam waar bij Hogesluis ook beelden zijn gedraaid.

Regie en scenario

De film wordt geregisseerd door Dan Friedman, het scenario werd geschreven door Mark Fergus en Hawk Ostby. Dit schrijversduo was eerder verantwoordelijk voor Hollywoodfilms als Children of Men, Iron Man en Cowboys & Aliens. NL Film & TV neemt de Nederlandse productie voor zijn rekening, met een bijdrage van bijna negen ton van het Filmfonds.

Goed verhaal, lekker kort

Voor de geïnteresseerden: dit is het verhaal van de roemruchte meestervervalser Han van Meegeren… De goede man werd geboren in Deventer. Al op jonge leeftijd legde Van Meegeren een groot artistiek talent aan de dag, maar zijn vader wilde er niets van weten. Al tijdens zijn studie bouwkunde won hij prijzen met zijn ontwerpen. Hij besloot zijn hart te volgen en kunstschilder te worden. Maar de klassieke stijl waar hij zo goed in was, werd in zijn tijd niet gewaardeerd. Hij werd zelfs uitgelachen om zijn ouderwetse gepriegel. Hij zon op een manier om de kunstcritici de mond te snoeren.

Hij verhuisde naar Frankrijk en legde hij zich toe op het perfectioneren van het schilderen van de oude meesters. Van Meegeren besloot een valse Vermeer te maken, ‘De Emmaüsgangers’. Als de critici het werk zouden prijzen, zou Van Meegeren onthullen dat het een vervalsing was en daarmee zijn vijanden een hak zetten. Hij snorde stokoude canvas doeken op en bedacht methodes om verf oud te laten lijken. In 1937 kwam de valse Vermeer op de markt.

Het werk sloeg in als een bom. Volgens ‘kenners’ moest Vermeer het doek gemaakt hebben in zijn Italiaanse periode en behalve een paar kritische Fransen was iedereen overtuigd van de echtheid van de vervalsing. Museum Boijmans van Beuningen kocht het werk voor een enorm bedrag. Van Meegeren had zijn wraak genomen, maar het was zo lucratief gebleken dat de meestervervalser besloot er mee door te gaan.

Van Meegeren liep tegen de lamp aan het einde van de Tweede Wereloorlog. De nazi’s hadden hun geroofde kunst opgeslagen in een zoutmijn in Oostenrijk. Daarin had ook Göring zijn kunstcollectie verstopt, waaronder een ‘Vermeer’. De geallieerde troepen haalde de zoutmijn leeg, waarna de kunst werd uiteraard werd gecheckt. Kunnstexperts konden de Vermeer van Göring niet helemaal thuisbrengen… Het spoor leidde naar Van Meegeren, die als een koning leefde in Amsterdam.

Omdat Van Meegeren de herkomst van het schilderij niet kon verklaren zonder toe te geven dat hij zelf de schilder was, dachten de Nederlandse autoriteiten dat hij had samengewerkt met de Duitsers. In mei 1945 werd hij gearresteerd. Voor collaboratie kon hij de doodstraf krijgen, maar op vervalsing stond twee jaar cel. Toen hij na een aantal dagen de waarheid vertelde, geloofde niemand hem. Onder toezicht moest hij zijn vervalsingsvakmanschap bewijzen. Hij werd veroordeeld tot één jaar cel. Vandaag de dag geldt hij nog steeds als een uiterste getalenteerde, maar geruchtmakende schilder wiens vervalsingen voor enorme bedragen geveild worden. Er zijn zelfs valse Van Meegerens op de markt!

Foto’s: Pieterskerk Leiden via Facebook

reacties