Honderd jaar balk, bok en brug

Honderd jaar balk, bok en brug

LEIDEN – De Christelijke Gymnastiek Vereniging Jahn bestaat 100 jaar. Honderd jaar ringen, de balk, de bok, de mat, de brug… Binnenkort gaat de vereniging op in Gymsport Leiden, maar voor het zover is moet het jubileum nog even uitbundig gevierd worden.

Terugkijken

En dat doet de vereniging met een grote borrel op dinsdag 2 augustus voor alle leden, oud-leden en belangstellende niet-leden in Jan de Knegt-hal aan de Brahmslaan in Leiden. Vanaf 17.00 uur wordt er getoost, herinneringen opgehaald en teruggekeken op 100 jaar gymnastische capriolen. Letterlijk, want Jahn is in 1916 geboren vanuit de Christelijke Jonge Mannenvereniging, die hun gesprekken afwisselden met sportieve activiteiten, zoals het springen over stoelen. Omdat dit niet handig en vooral niet verantwoord was, gingen de jonge mannen op zoek naar een gymzaal. Later mochten ook Leidse dames en kinderen lid worden. Leuk wistudatje: de naamgever van de vereniging is Friedrich Ludwig Jahn, die in Berlijn in 1811 de eerste turnvereniging oprichtte.

Gymsport Leiden

Naast terugkijken, kijkt Jahn ook vooruit. Juist nu. Want vanaf 2017 gaat de vereniging samen met vier andere gymnastiekclubs op in Gymsport Leiden. Jammer?

“Aan de ene kant wel. Voor leden die veel met de historie van Jahn hebben, blijft het een moeilijke stap”, geeft voorzitter Jan de Knegt toe. “Maar aan de andere kant willen we goede gymnastieklessen blijven aanbieden, en dat houdt in dat je je team moet versterken en moet groeien. Veel verenigingen hebben al langer problemen met het vinden van bestuursleden en vrijwilligers. Doordat de we met de verschillende clubs de turnhal aan het Broekplein delen, kunnen we een beter aanbod en betere begeleiding aanbieden.”

Jubileumshow

Voor het zover is, speelt Jahn zich nog een paar keer in de kijker als Jahn. Tijdens het Leidens Ontzet lopen er gymnasten mee in de Taptoe, waar ze hun jubileum uitdragen en tegelijkertijd de link leggen met Gymsport Leiden. Daarnaast brengen de 600 leden op 17 december nog een grote jubileumshow. Daarna gaan ze gewoon weer verder. Onder een nieuwe naam, maar met dezelfde spirit.

Foto: Christelijke Gymnastiek Vereniging Jahn

reacties