Hooigracht krijgt splinternieuw jasje

Hooigracht krijgt splinternieuw jasje

LEIDEN – Het centrum van Leiden staat in de steigers; ook de Hooigracht ontkomt niet aan de mooimaakactie van de gemeente. De weg gaat volgend jaar volledig op de schop.

Toekomstig R-Net

De raad moet nog even instemmen met het voorstel, maar het College ziet het al helemaal voor zich. Als het plan doorgang vindt, zal het gebied op en rond de Hooigracht een rustigere en groenere uitstraling krijgt. Ook wordt de weg ingericht voor de R-net bus die hier in de toekomst gaat rijden.

Rustiger en overzichtelijker

De kwaliteit van de Hooigracht is op dit moment slecht. Het straatbeeld wordt straks rustiger en overzichtelijker, zo belooft de gemeente. Het plan kwam tot stand in samenwerking met bewoners en ondernemers. Het tracédeel Hooigracht sluit aan op het eerste deel van de Centrumroute- Jan van Hout, dat al is uitgevoerd, en loopt vanaf de Sint Jorissteeg, de Hooigracht tot en met de Pelikaanstraat. De kruising ir. Driessenstraat en de Klokpoort zijn al opnieuw ingericht.

Groen ingericht plein

Wat gaat er precies gebeuren? Een heleboel. Zo zullen er hoogwaardige materialen worden gebruikt waardoor de uitstraling van de route verbeterd wordt voor alle verkeersdeelnemers. Het parkeren gaat zoals gezegd dus verdwijnen, daarvoor in de plaats komen bomen, fatsoenlijke fietsparkeerplekken, verlichting en laden en lossen. De R-nethalte komt bij de Sint Jorissteeg, en wordt een mooi groen ingericht plein.

Waarschijnlijk neemt de gemeenteraad in januari 2018 het definitieve besluit. Meer informatie over de Centrumroute vind je hier.

Foto: J2TV / Jimmy de Heus

reacties