Featured Video Play Icon

Ondernemers verbaasd over plannen Hooigracht

LEIDEN – De gemeente Leiden houdt zich niet aan de afspraken. Dat stelt de ondernemersvereniging Hooigracht. Volgens de uitbaters van diverse winkels in de straat heeft Leiden de gemaakte plannen eigenhandig veranderd. De vereniging neemt nu een advocaat in de arm.

‘Konijn uit de hoge hoed’

Er wordt al langer gesteggeld over de opties om de straat een flinke opknapbeurt te geven. Maar net toen de ondernemers dachten een goede gesprekspartner te hebben gevonden, kwamen de nieuwe plannen rauw op hun dak vallen. Ineens blijkt dat de plekken voor kortparkeerders gaan verdwijnen. Daardoor wordt een groot aantal winkels een stuk minder aantrekkelijk. “Een konijn uit de hoge hoed,” aldus de ondernemersvereniging.

Paul van Ginkel, ondernemer Hooigracht: “Veel van de bedrijven aan de Hooigracht hebben een regiofunctie. Mensen komen dus van heinde en verre om hier iets te kopen. Die hebben allemaal een auto en kunnen die straks niet meer kwijt.  Maar die klanten besteden wel allemaal een fors bedrag, dat willen we natuurlijk niet mislopen.”

Zomer of winter

De start van de herinrichting van de Hooigracht staat nu gepland voor winter 2018. Ook daar is de ondernemersvereniging niet blij mee. “De winter is een veel belangrijkere periode voor ons dan de zomer. Dan is de stad veel stiller en draaien we minder omzet.” Een aantal ondernemers zegt door de geplande verbouwing in de problemen te komen en zal, in de voor hun belangrijkste verkooptijd, zelfs de zaak dicht moeten houden.

Meer ruimte

Wethouder Robert Strijk van Bereikbaarheid is het niet eens met de reactie van de ondernemers. “Dit besluit is het resultaat van een goede samenwerking tussen bewoners, ondernemers en de gemeente,” zegt de wethouder. “Er ligt nu een prachtig ontwerp met meer bomen en ruimte voor alle verkeersdeelnemers.”

De kwaliteit van de Hooigracht is op dit moment slecht. Het straatbeeld wordt straks, van gevel tot gevel, rustiger en overzichtelijker. Ook wordt de weg ingericht voor de R-net bus die hier in de toekomst gaat rijden.

reacties