Hoor je dat? Zoeterwoude Zoemt

Hoor je dat? Zoeterwoude Zoemt

ZOETERWOUDE – Volgende week woensdag start het zoemseizoen van Zoeterwoude: Zoeterwoude Zoemt. Dat betekent dat de gemeente zich gaat inzetten voor de rap teruglopende bijenpopulatie in Nederland.

Campagne

Zoeterwoude gaat vanaf woensdag 18 april officieel de eretitel ‘Zoeterwoude Zoemt’ dragen. Deze titel is onlangs uitgereikt tijdens de start van de Campagne Nederland Zoemt in Amersfoort. Deze campagne vraagt aandacht voor de Nederlandse wilde bij. Het beestje is namelijk serieus in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

Workshop en bijenhotel

Op woensdag 18 april om twee uur ’s middags kun je deelnemen aan de workshop bijen herkennen en tellen onder leiding van Gerard van der Klugt van het IVN regio Leiden. Hij vertelt over de Nederlandse bijen, waaraan je die kunt herkennen en hoe je meedoet aan het Nationale bijentelweekend van 21 en 22 april. Daarna ga je natuurlijk buiten op onderzoek uit. Diezelfde middag worden ook de nieuwe bijenhotels feestelijk geopend. De opening is om kwart voor drie ’s middags voor het gemeentehuis van Zoeterwoude.

Aandacht voor de wilde bij

Zoals gezegd, de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar, en daarmee ook een deel van onze voedselvoorziening: Tachtig procent van onze eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel. De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. En daar we samen iets aan doen. Met bijvoorbeeld een bijenhotel. En bloemen in je achtertuin.

Wil je meedoen aan de workshop, meld je dan hier aan. Voor meer informatie ga je naar de website.

Foto: Archief PPCRN

reacties