Hortus haalt Australische brandnetel van Ebay

Hortus haalt Australische brandnetel van Ebay

LEIDEN – De plant die vanaf nu te zien is in de Hortus Botanicus is nog maar klein en ziet er onschuldig uit. Maar schijn bedreigt. De Australische brandnetel, ookwel Gympie Gympie, veroorzaakt de grootste pijn ter wereld. Kaschef Rogier van Vugt kocht het nog jonge plantje op veilingsite Ebay.com en noemt de vondst zelf bizar.

Rogier van Vugt: “Ik was op zoek naar lantaarnplantjes voor thuis. Toen ik ging rondneuzen in de verzameling van de eigenaar kwam ik deze Australische brandnetel tegen. Hij is erg zeldzaam in Europa en kan tot wel 4 meter hoog worden.”

Pijnlijkste plant ter wereld

Een enorme investering was het niet om Gympie Gympie naar Leiden te halen. “De verkoper boodt hem aan voor 50,- euro,  vertelt Van Vugt. Dat blijkt een zeer schappelijke prijs voor zo’n zeldzame plant. “Ik heb ooit gezien dat er voor één enkel Sneeuwklokjesbolletje wel 1400,- werd geboden.”

De Dendrocnide moroides of Australische brandnetel, ook wel Gympie Gympie, is een plant die vooral in Australië voorkomt en nu te zien is in de Hortus Botanicus. In tegenstelling tot de brandnetels die wij kennen groeit deze Australische variant meer als een struik of boom.  De brandharen zijn zeer gemeen en veroorzaken verschrikkelijk veel pijn. Zoveel pijn dat het zelfs tot zelfmoord heeft geleid. Gympie Gympie heeft als extra bijnaam dan ook de ‘pijnlijkste plant ter wereld’.

Foto: Hortus Botanicus

reacties