Hospice Xenia wint Rijksprijs voor verbouwing

Hospice Xenia wint Rijksprijs voor verbouwing

LEIDEN – Xenia, het sterfhuis voor jongeren, heeft een prijs gewonnen voor haar bijzondere gebouw. Uit handen van Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) ontvangt het hospice een Gouden Pyramide en € 50.000,-.

De Gouden Pyramide is een Rijksprijs voor nieuwe of grondig verbouwde gebouwen. Ook de Markthal in Rotterdam en De Hallen in Amsterdam waren genomineerd voor de prijs.

xenia hospice
Minister Blok (L) overhandigt de prijs aan opdrachtgever Jacqueline Bouts van Xenia Hospice. (Foto: Valerie Kuypers/Gouden Pyramide)

Juryrapport Hospice Xenia

Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade: “De jury is zwaar onder de indruk van Xenia. De opdrachtgever adresseert op eigen initiatief een aantal punten waar wij als maatschappij voor staan: de grote veranderingen die zich afspelen in de zorg en de vraag hoe we de zorg terugbrengen van de grote instituten naar de stad en de woonwijken.

Hij vervolgt: “De zorg voor jonge mensen met een beperkte levensverwachting is een enorm zwaar onderwerp, maar Xenia brengt deze op een bijna vanzelfsprekende wijze onder in de stad. Ze weet daarmee de stedelijke samenleving te verrijken en te raken. Het Xenia-huis ademt de onnadrukkelijkheid van een opdrachtgever en een architect die begaan zijn met hun missie, zonder zelf het podium te zoeken.”

Foto: Hospice Xenia

reacties