Huizenprijzen stijgen 10% in Leidse regio

Huizenprijzen stijgen 10% in Leidse regio

LEIDEN – De prijs van koopwoningen in de regio Leiden is met 10% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging NVM.

Boven landelijk gemiddelde

De stijging van de huizenprijzen geldt voor de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. In onze regio stijgen de prijzen sneller dan in andere delen van het land. Gemiddeld gingen de huizenprijzen in Nederland in een jaar tijd met 8,9% omhoog.

Overigens zit de grootste stijging voornamelijk in het afgelopen kwartaal. De prijs voor een woning steeg alleen al in de laatste drie maanden van 2016 met 7%, landelijk kwam de stijging in die periode op 3%.

Goed nieuws voor eigenaren

De stijging is goed nieuws voor eigenaren van koophuizen, want na jaren van daling in de prijzen gaat de verkoopprijs nu dus met flinke stappen omhoog. Tijdens de crisis in de huizenmarkt stonden veel koopwoningen ‘onder water’.

Dat betekent dat de hypotheek op je huis veel hoger is dan de waarde van je huis. Als je dan zou verkopen, blijf je zitten met een flinke restschuld. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Je kunt jouw huis duurder verkopen, maar ook jouw volgende woning is nu waarschijnlijk 10% duurder dan een jaar geleden.

Foto: Makelaarsland

reacties