Rechter: Ilias Delicatessen mag blijven

Rechter: Ilias Delicatessen mag blijven

LEIDEN – De markt van Noordwijk mag vanaf donderdag weer rekenen op de aanwezigheid van de Ilias Delicatessen. Dat is de voorlopige uitkomst van een kort geding tussen de uitbater van de Noordwijkse kraam en de gemeente Noordwijk.

Heba niet de uitbater

De marktondernemer in de badplaats, meneer Heba, is de houder van de vergunning maar werkt onder de naam en uitstraling van de bekende Leidse koopman Ilias El Marsse. De gemeente vertrouwde de samenwerking niet en meende dat niet Heba maar Ilias op de markt stond. En dat mag niet volgens de vergunning. De rechter gaf aan dat dat niet direct een reden is om de vergunning in te trekken.

Noordwijk vond dat Heba de indruk wekte niet zelf de uitbater te zijn van de kraam door niet altijd aanwezig te zijn en anderen het werk te laten doen. Volgens de rechter hoef je dat ook niet te verwachten van iemand die op leeftijd is, zoals Heba. Kortere werktijden en hulp bij het verkopen acht de rechter normaal.

Wie heeft nu eigenlijk gewonnen?

Ilias laat weten opgetogen te zijn voor meneer Heba: “Laat ik voorop stellen dat ik niet terecht stond maar dat het meneer Heba’s zaak was. Ik ben heel blij voor hem dat hij gewoon welkom blijft op de donderdagmarkt in Noordwijk.”

De gemeente Noordwijk kijkt iets anders tegen de zaak aan, zo licht een woordvoerder van de afdeling communicatie toe: “We hebben op het raadhuis met vreugde kennis genomen van de uitspraak. De rechter heeft namelijk niet gezegd dat het intrekkingsbesluit onterecht was. Meneer Heba en de gemeente hebben daarom ook flink wat huiswerk meegekregen.”

Volgens de rechter moet er een duidelijker onderzoek komen naar het feitelijk gebruik van de persoonsgebonden vergunning. Heba moet aantoonbaar maken dat hij volgens de marktverordening handelt en de gemeente Noordwijk moet voor het voetlicht brengen dat hij de regels niet volgt.

Schaars en gewild

“De plekken op de markt zijn schaars en gewild, dus die moeten eerlijk verdeeld worden,” aldus de Noordwijkse woordvoerder. “Het zal nog wel een paar maanden duren voordat er meer duidelijkheid is. Wanneer we alle documenten verzameld hebben, gaan deze naar de bezwarencommissie. Die moet een uitspraak doen.” Vervolgens moet het college van burgemeester en wethouders een beslissing nemen.

Tot die tijd verandert er niets aan de situatie en mogen meneer Heba met zijn Ilias-wagen gewoon op de markt staan.

 

reacties