Featured Video Play Icon

Inenten: ‘Ouders kunnen heel bewust een crèche kiezen’

REGIO – Minister Schippers wil dat crèches en kinderdagverblijven een inentingsregister gaan bijhouden. Zodat ouders kunnen zien hoeveel risico hun spruitje loopt op de mazelen en de bof.

Bacillen in de blokkenhoek

Per kinderdagverblijf moet duidelijk zijn hoeveel kinderen niet zijn gevaccineerd, zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Momenteel wordt onderzocht of dit wettelijk gezien wel kan, want er is ook nog zoiets als privacy. Ze is niet de enige die wel iets ziet in het inentingsregister: een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat ouders het recht hebben te weten hoeveel bacillen er rondzweven in de blokkenhoek.

Percentages openbaar maken

De minister wil dan ook dat kinderdagverblijven de percentages openbaar maken. Volgens Schippers hebben ouders het recht om hun kinderen niet in te enten tegen kinderziektes, maar hebben andere ouders evenveel recht om een andere crèche te zoeken.

Discussie over vaccineren

Het onderzoek volgt op de discussie die al een tijdje aan de gang is: wel of niet vaccineren? Leiden.TV maakte een belrondje langs verschillende kinderdagverblijven in de Leidse regio. Er was weinig animo om te reageren, omdat de medewerkers eerst wilden nadenken over wat dat voor de dagelijkse gang van zaken betekent. Behalve Teddy Kids in Leiden.

Svea van den Berg van Teddy Kids: “We zijn er wel voor. Maar niet dat ouders het specifiek van ieder kind weten of ze wel of niet zijn ingeënt. We moeten dus meer gefocust zijn op welke ziektes er voor kunnen komen, wat we daartegen kunnen doen en ouders daarover informeren. Volgens ons is het een positief iets, want ouders kunnen daardoor heel bewust hun crèche kiezen.”

reacties