Amerikaanse rivierkreeft rukt op in onze regio

Amerikaanse rivierkreeft rukt op in onze regio

LEIDEN – Nee, het is geen schorpioen. Het is een Amerikaanse rivierkreeft. De opmars van het exotische diertje in Nederland lijkt niet meer te stuiten. Ook in de Leidse regio is de rode kreeft inmiddels gesignaleerd. En dat is slecht nieuws voor ons binnenwater.

ZOET WATER

De Amerikaanse rivierkreeft is een rood schaaldier dat op de één of andere manier naar Nederland is gekomen. Wetenschappers zijn er nog niet over uit hoe dit kon gebeuren; mogelijk via een zeecontainer. Hij kan zo’n 15 centimeter groot worden en leeft in zoet water zoals sloten, grachten, vijvers.

PADVINDER

Het probleem met het diertje is dat hij een grote bedreiging vormt voor flora en fauna in en rondom het water. Hij knipt zich er lustig een weg doorheen en graaft gangetjes in de oevers. Daarnaast eet hij de beestjes op die hij op zijn pad tegenkomt. Als een ware padvinder gaat hij graag op onderzoek uit en schuwt geen cement, stoeptegel of drempel. Daarnaast plant hij zich voort met de snelheid van een konijn. Hij is totaal ongevaarlijk voor mensen, maar hij begint een ware plaag te worden.

ONDERZOEK

Inmiddels zijn het Hoogheemraadschap van Rijnland en hun collega’s van Delfland een onderzoek gestart naar de Amerikaanse rivierkreeft, met name om in kaart te brengen waar de kreeften aan land komen en waar ze vervolgens gaan wonen. De beestjes worden nog niet bestreden, maar als de kreeftenpopulatie in Nederland zo blijft groeien, wordt dat wel een puntje.

EETBAAR

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om actief op de rivierkreeftjes te gaan vissen, zo stelde het Ministerie van Economische Zaken eerder voor. Ze zijn namelijk eetbaar en erg lekker in de salade, pasta en soep.

Foto: Dylan van Dam

reacties