Pandjesbaas Jan Verbaan opgepakt voor belastingfraude

Pandjesbaas Jan Verbaan opgepakt voor belastingfraude

LEIDEN – De bekende huurbaas Jan Verbaan is opgepakt voor een serie van vergrijpen. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) verdenkt hem onder meer van belastingfraude.

Vele honderdduizenden euro’s

Woningen en kantoren van Verbaan zijn doorzocht en diverse zaken, als administratie en een Rolls Royce, zijn in beslag genomen. Een van de zaken waarvan Verbaan wordt verdacht is het opzettelijk frauderen met BTW op de aanschaf van auto’s voor een bedrag van ongeveer € 30.000,-. Ook zou hij voor nog eens vele tonnen te weinig inkomstenbelasting hebben betaald door net te doen alsof hij in het buitenland woonde.

Openbaar Ministerie: “Tevens zijn meerdere meldingen van bedreiging, intimidatie en vernieling bekend. Tot slot overtreedt de man met regelmaat de bouwregelgeving door o.a. het (ver)bouwen zonder vergunning.”

De aanpak van Verbaan is een gezamenlijke actie geweest van Belastingdienst, Openbaar Ministerie, politie, FIOD en de gemeente Leiden. Verbaan ligt al ruim een decennium overhoop met het stadsbestuur. De gemeente beschuldigt Verbaan onder meer van het bedreigen van ambtenaren. Eerder legde Leiden de ondernemer daarom een contactverbod op.

Slachtoffers

De strijd tussen de gemeente en de vastgoed-ondernemer kent vele slachtoffers. Zo konden zeven huurders van Verbaans appartementen in de Oost Havenstraat zich lange tijd niet inschrijven bij de gemeente. Verbaan stond erop zelf de gemeentelijke inspecteurs rond te leiden maar dat mocht niet vanwege het contactverbod. Dat contactverbod volgde overigens nadat de ondernemer een ambtenaar met de dood had bedreigd, aldus de gemeente. De betrouwbaarheid van de advocaat van de gemeente werd meerdere keren met grote spandoeken in twijfel getrokken. Verbaan startte zelfs een website waarop klachten tegen de advocaat gebundeld konden worden.

Foto: De Leidse Glibber

reacties