Jeroen Windmeijer in de race voor Gouden Strop-award

Jeroen Windmeijer in de race voor Gouden Strop-award

LEIDEN – De Leidse thrillerschrijver Jeroen Windmeijer staat op de longlist voor de Gouden Strop. Dit is een award voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

Tien kanshebbers

De longlist van de Gouden Strop 2018 telt tien kanshebbers; zeven Nederlanders en drie Vlamingen zijn uitgekozen uit de 73 inzendingen die door de vijfkoppige jury zijn gelezen en beoordeeld. Tussen gevestigde namen als Renate Dorrestein en Thomas Ross staat ook Jeroen Windmeijer, die al twee boeken lang furore maakt als de Leidse Dan Brown.

“‘Ik ben heel erg blij en trots”, glundert Jeroen. “Als je ziet hoe ontzettend veel thrillers er in Nederland ieder jaar uitkomen… En om dan bij de beste tien te zitten, dat is echt onvoorstelbaar! Nu op naar de shortlist dan maar.”

Leuke cheque

De Gouden Strop werd in 1986 in het leven geroepen door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Sinds sinds jaar heet de prijs officieel de BookSpot Gouden Strop. Aan het winnen van de prijs hangt een leuke cheque van 20.000 euro. Op 9 mei worden de finalisten voor de verkiezing bekend gemaakt en op 6 juni weten we of Jeroen de Gouden Strop ook echt om zijn nek mag hangen. De uitreiking van de thrillerprijs en de BookSpot Schaduwprijs vormen het startsein van de Spannende Boeken Weken.

Leidse schrijver

Jeroen Windmeijer debuteerde in 2015 met De Bekentenissen Van Petrus, een thriller die zich afspeelt in Leiden. Daarna ging het snel met de schrijver. Hij kreeg een contract bij de prestigieuze uitgeverij HarperCollins en werd verschillende keren genomineerd voor literaire prijzen. In 2017 volgde de thriller Het Pauluslabyrint. In augustus komt Het Pilgrim Fathers Complot uit.

Foto: Archief PPCRN

reacties