Jesus Christ Superstar op de Leidse ijsbaan

Jesus Christ Superstar op de Leidse ijsbaan

LEIDEN – Wat doe je als je op internationale theatertour bent met Jesus Christ Superstar en je zit met de kerstdagen in Nederland? Dan ga je naar Leiden! Logisch.

Extra voorstellingen

De wereldberoemde rockopera Jesus Christ Superstar in een regie van Massimo Piparo speelt al z’n tweede seizoen in Nederland; vorig jaar deed de cast ook al Nederland aan. Het succes van de productie is ongekend en er zijn voorstellingen bij geboekt.

Op sleeptouw

Gevolg: de internationale cast moet kerst in Nederland vieren. Geen nood, dacht de PR-man van de productie, die toevallig in Leiden woont, ‘we nemen ze gewoon mee op sleeptouw door de mooiste stad van Nederland!’

Italianen op het ijs

De cast kreeg een een rondvaart over het Leidse water, een warm welkom in het stadhuis en veel informatie over Leiden en haar geschiedenis. Uiteraard moest ook de oer-Hollandse ijsbaan op de Nieuwe Rijn uitgeprobeerd worden… De cast, die voornamelijk uit Italianen bestaat, staat zelf niet zo vaak op het ijs en vermaakte zich dus kostelijk in de Leidse binnenstad. Verschillende castleden bonden meteen de oranje ijzers onder, anderen bleven aan de kant; het is natuurlijk onhandig om geblesseerd te raken met nog zoveel voorstellingen voor de boeg. Maar voor een luidkeels ‘All I want for Christmas is you’ bij een vuurkorf met een beker warme chocolademelk in de hand waren ze wel te porren.

De originele Jezus

Eén van die castleden is Ted Neeley. Als je niet weet wie dat is, hier een geheugensteuntje:

Inderdaad. Ted Neeley speelde Jezus in de iconische film uit 1973, die inmiddels classic is geworden. De originele Jezus dus. Ted werd een wereldster dankzij de rol en is gedurende zijn 40-jarige carrière altijd Jezus blijven spelen. Zelfs nu hij de respectabele leeftijd van 73 jaar heeft bereikt, zingt hij nog steeds avond aan avond ‘Gethsemane’.

‘Wát een mooie stad’

Onherkenbaar stond hij te genieten van de gezelligheid op de Nieuwe Rijn. Zijn gezicht ging schuil achter een wollen sjaal om zijn stem te beschermen tegen de kou.

Ted Neeley is opgetogen over Leiden: “Ik wist niet eens dat Leiden bestond, maar wát een mooie stad”, zegt hij met twinkelende ogen tegen Leiden.TV. Ik denk er weleens aan om naar Europa te verhuizen. Als ik zou verhuizen, zou dat naar Leiden zijn.” 

In de kerstnacht werd het kindeke Jezus geboren in Bethlehem. En op eerste kerstdag was hij heel even in Leiden.

 

Foto’s: J2TV / Guido Marsman

reacties