Jochem Myjer, de Leidse Glibber en Jeroen Windmeijer: 1 april!

Jochem Myjer, de Leidse Glibber en Jeroen Windmeijer: 1 april!

LEIDEN – Leidenaren kunnen er wat van. Er werden een paar goede 1 aprilgrappen bedacht en honderden mensen zijn erin gestonken. 1 april, kikker in je bil!

Jochems stresscollege

Jochem Myjer en Universiteit Leiden sloegen de handen ineen voor de grap met de grootste impact. De komiek zou een serie colleges gaan geven over omgaan met stress. Niet eens zo heel onlogisch: als iemand iets over stress kan vertellen, is Jochem het wel, dus de alarmbellen gingen bij vrijwel niemand rinkelen. Honderden studenten schreven zich in voor één van de zes hoorcolleges. Op 1 april kwam de aap uit de mouw in een video op social media:

“Ik geloof dat als ik college ga geven, dat je gestresster naar buiten komt dan dat je naar binnen ging”, bekent Jochem lachend in de video. “Volgens mij ben ik niet de juiste persoon om jou te leren omgaan met stress!”

Jochem maakte de grap om aandacht te vragen voor stress onder studenten, een steeds groter wordend probleem. Jochem verwijst de studenten door naar decanen van de universiteit voor hulp: “Want jongens, stress is niet goed voor je!” Er schreven zich honderden studenten in voor de 1 april-colleges van Jochem. Daar voelde hij zich wat schuldig over. Daarom verloot Jochem onder de inschrijvers vijf keer twee vrijkaarten voor Adem In, Adem uit. Een voorstelling over… Jawel, stress.

Glibbers vaarhelm

Leidse Glibber Emile van Aelst pakte het wat subtieler aan. In de week voor Pasen bracht Emile op zijn fotowebsite het bericht dat er vanaf dit vaarseizoen een pilot zou gaan draaien met vaarhelmen na zonsondergang. Dit in verband met een betere zichtbaarheid én veiligheid in verband met lage bruggetjes. Glibber zou het nieuws brengen, gevolgd door Sleutelstad. Om het allemaal iets echter te maken werkte ook wethouder Robert Strijk mee aan een filmpje.

De reacties stroomden binnen op de social media. Ongeloof, boosheid, verbazing, de hele rataplan kwam voorbij. Gelukkig kon Daaf Sloos van de Leidse Rederij zondag bij de opening van het vaarseizoen en de vlootschouw melden dat het om een geslaagde 1 april-grap ging!

Jeroens document

De Leidse schrijver Jeroen Windmeijer brengt in augustus zijn derde boek uit. Dit keer gaat het verhaal over de Pilgrim Fathers. Voor het boek deed Jeroen veel research, onder andere in de stadsarchieven. Vorige week schreef De Leydenaer dat de schrijver samen met Pilgrim-expert Piet van Vliet een eeuwenoud Pilgrimdocument ontdekt zou hebben in het Leids Gemeentearchief. Tientallen mensen meldden zich aan voor de lezing die Jeroen zou geven over de ontdekking.

We hadden kunnen weten dat het om een 1 april-grap ging, want het Leids Gemeentearchief bestaat al jaren niet meer. De 1-aprilgrap was dan ook een gebbetje uit de hoge hoed van Erfgoed Leiden en omstreken! Windmeijer gaat overigens wel écht een lezing geven over zijn nieuwe roman Het Pilgrim Fathers Complot, aanstaande zondag bij Kooyker op de Breestraat.

Foto: Archief I Love Leiden

reacties