Jochem Myjer: “Ik was bang, de lol was er vanaf”

Jochem Myjer: “Ik was bang, de lol was er vanaf”

LEIDEN – Na maanden van stilzwijgen heeft komiek Jochem Myjer eindelijk verklaard waarom hij niet meer meewerkt aan het Sinterklaasjournaal. “Ik was bang.”

Pietje Paniek blijft in Spanje

In het NTR-programma College Tour geeft de Leidse grappenmaker voor het eerst uitleg over de reden waarom Pietje Paniek niet meer terugkeert uit Spanje. Zes jaar werkte Myjer mee aan de landelijke intocht van Sinterklaas als zijn Spaanse alter ego, maar de lol is er vanaf.

Jochem Myjer: “En dan kom je met die stoomboot de hoek om met links van me, dacht ik, een obesitaspiet. Maar dat was een piet met een kogelvrij vest, twee pistolen en traangasgranaten. Dan denk je steeds: als er maar niets gebeurt, als er maar niets gebeurt…”

De beveiliging rond de intocht werd jaarlijks opgeschroefd bijvoorbeeld door de aangewakkerde Zwarte Pieten-discussie. Maar afgelopen jaar werd dat extreem door de aanslagen in Parijs op 13 november, letterlijk de avond voor de intocht van de Goedheiligman.

Erik van Muiswinkel

Myjer voelde zich niet meer veilig. Dat is een andere reden voor zijn vertrek dan eerder werd aangenomen. De geruchten gingen dat Jochem zijn Pietenpet aan de wilgen hing uit onvrede over hoe omroep NTR met het veranderende Sinterklaasfeest omging. Dezelfde reden die de eveneens vertrokken Hoofd Piet Erik van Muiswinkel en presentatrice Dolores Leeuwin eerder opgaven.

Maar de motieven van de Leidenaar waren dus anders. “Heel de wereld staat in brand, en ik sta zo pepernoten te strooien,” vertelt Myjer.

Foto: Archief J2TV

reacties