Jonge SP’ers zoeken oneervolle huisbazen voor titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’

Jonge SP’ers zoeken oneervolle huisbazen voor titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’

LEIDEN – Dinsdag trapte de jongerenafdeling van de SP, ROOD, op Leiden Centraal de landelijke verkiezing ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Met een grote opblaaskoe vroegen ze aandacht voor oneervolle huisbazen die jongeren ‘uitmelken’ met slecht onderhouden kamers voor torenhoge huurprijzen.

Opblaaskoe

“We laten ons niet langer uitmelken!” Met die boodschap èn een enorme plastic opblaaskoe stonden de SP-jongeren van ROOD dinsdag achter Leiden Centraal. Passerende jongeren konden hun huisbaas meteen nomineren voor de discutabele titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’.

ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: “Door de woningnood worden jongeren in het hele land in de armen van huisjesmelkers gedreven. Slecht onderhoud, torenhoge huren en intimidatie zijn aan de orde van de dag. Het wordt tijd dat aan deze praktijken nu eindelijk een einde komt.”

Landelijk kamertekort

Volgens de partij moeten er hardere sancties voor huisjesmelkers komen, meer zeggenschap voor huurders en de mogelijkheid voor gemeenten om verhuurders die te vaak de fout ingaan de stad uit te sturen, en voldoende betaalbare corporatiewoningen bijgebouwd worden. Landelijk is er een kamertekort van ongeveer 45.000 kamers.

Online nomineren

Het is de elfde keer dat de verkiezing ‘huisjesmelker van het Jaar’ wordt gehouden. Opblaaskoe gemist? De komende maanden kun je je huisbaas ook online nomineren. In februari vindt de uitreiking plaats.

Foto: ROOD

reacties