Jubileumexpositie RMO: van nul tot nu

Jubileumexpositie RMO: van nul tot nu

LEIDEN – Het Rijksmuseum van Oudheden viert dit jaar haar 200e verjaardag met de expositie ‘Al 200 jaar van nu’. Twee eeuwen museumgeschiedenis vol onbekende juweeltjes.

Opvallende rol

‘Al 200 jaar van nu’ is een grote overzichtstentoonstelling van tweehonderd jaar geschiedenis van het RMO. In deze jubileumexpositie wandel je door twee eeuwen museumgeschiedenis, je hoort verrassende verhalen en je ziet zeshonderd objecten die een opvallende rol in de museumgeschiedenis hebben gespeeld.

1818 – 2018

De tentoonstelling geeft een opmerkelijk kijkje op de veranderende wereld tussen 1818 en 2018 en de manier waarop het museum daarin mee veranderde. Het verhaal krijgt gestalte met een mix van voorwerpen uit de eigen collectie en voorwerpen die in de loop der tijd naar andere musea zijn verhuisd.

Tot die laatste categorie behoren bijvoorbeeld Javaanse beelden, Peruaans aardewerk en beeldhouwwerk uit de schatkamer van de Sint Servaas in Maastricht. Speciaal voor ‘Al 200 jaar van nu’ keren ze tijdelijk terug naar het Rijksmuseum van Oudheden.

Bekende en onbekende juweeltjes

Uit de eigen collectie komen talrijke depotvoorwerpen die voorheen nooit in het museum te zien waren, zoals kopieën van Deense runenstenen en een zestiende-eeuws ‘Romeins’ Venusbeeld. Maar je staat ook oog in oog met het in 2017 verworven prehistorische ‘zwaard van Ommerschans’ en het diploma van de eerste museumdirecteur Caspar Reuvens.

Bijzondere verhalen

Ook opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen komen aan bod in de jubileumtentoonstelling. Je maakt de eerste archeologische opgravingen in Nederland mee en hoort verhalen over het onderbrengen van het grootste deel van de collectie in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een vrolijke noot is de beroemde 1-aprilgrap uit 1993, over de mummie van wie het hart weer zou kloppen. Ja, toen trapten ze daar nog in.

Koning Willem I

In 1818 werd het Rijksmuseum van Oudheden opgericht door koning Willem I, als nationaal centrum om kunst- en archeologische schatten van oude, ‘verdwenen’ culturen bij elkaar te brengen en te tonen aan publiek. Met slechts 150 Griekse en Romeinse beelden ging het museum twee eeuwen geleden van start. Tegenwoordig is het een levendig museum en podium voor de oudheid, met 200.000 bezoekers per jaar en een veelzijdige verzameling.

Feestjaar 2018

Heel 2018 lang wordt het jubileum gevierd in het RMO. Neem bijvoorbeeld de lichtshow die elke dag op de Taffeh-tempel in de centrale hal wordt geprogrammeerd en nog zo’n tweehonderd kleinschalige events voor de liefhebbers van het museum en de oudheid. Bij de jubileumtentoonstelling worden in mei en juni gratis rondleidingen aangeboden.

Foto’s: PPCRN / Fleur de Haas

reacties