Jubileummagazine STUV geeft vluchtelingen een gezicht

Jubileummagazine STUV geeft vluchtelingen een gezicht

LEIDEN – STichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen bestaat twintig jaar. Om aandacht te schenken aan dit ‘jubileum’, heeft de STUV een magazine uitgebracht. Wethouder van Gelderen nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Tussen wal en schip

STichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen werd twintig jaar geleden in het leven geroepen om vluchtelingen in Leiden te ondersteunen die zijn uitgeprocedeerd in hun asielprocedure. De vluchtelingen vallen tussen wal en schip, een situatie waarin de Nederlandse wetgeving niet voorziet. Deze vluchtelingen hebben geen recht meer op verblijf in een asielzoekerscentrum en raken dan dakloos. Daarom voorziet STUV in noodopvang; een dak boven het hoofd en en een kleine voorziening in de kosten van levensonderhoud en indien nodig maatschappelijke en juridische begeleiding.

Geen reden voor feestje

STUV vindt het treurig dat ze al twintig jaar bestaan; het jubileum was geen reden voor een feestje, omdat er na twintig jaar nog steeds geen echte oplossing is voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Maar de stichting wilde wel heel graag aandacht besteden aan de mijlpaal. Dat doen ze met een magazine, waarin zeven uitgeprocedeerde vluchtelingen hun verhaal vertellen. “Om deze mensen een gezicht te geven”, aldus STUV.

Persoonlijke verhalen

Woensdag nam wethouder van jeugd, zorg en welzijn, Roos van Gelderen, op het Leidse stadhuis het eerste exemplaar van het magazine in ontvangst. Ze ontving het blad uit handen van STUV-voorzitter Henk Boting.

“Eigenlijk zou de STUV niet nodig moeten zijn”, zei de wethouder in haar speech. “Niemand zou zo lang in onzekerheid mogen leven. Jullie hebben een heel mooi document gemaakt. De portretten stemmen misschien niet vrolijk, maar ze maken je er wel van bewust dat het hier over mènsen gaat. Het is belangrijk dat we altijd over deze problematiek blijven praten aan de hand van persoonlijke verhalen. Het wordt gevaarlijk wanneer mensen alleen maar getallen worden.” 

Foto: J2TV / Fleur de Haas

reacties