Kans op rioollucht tijdens werkzaamheden in Leiderdorp

Kans op rioollucht tijdens werkzaamheden in Leiderdorp

LEIDERDORP – Tot en met vrijdag kan er in delen van Leiderdorp een vieze lucht rondhangen. In de wijken Voorhof, Oranjewijk en Doeskwartier wordt het hoofdriool geïnspecteerd en gereinigd. Dit kan wat overlast veroorzaken.

Werkzaamheden aan het riool

Het reinigen van het hoofdriool gebeurt met water onder hoge druk, waardoor de aanwezige vervuiling word verwijderd. Aansluitend wordt met een rijdende videocamera het riool geïnspecteerd op schade.

De werkzaamheden worden uitgevoerd vanuit de aanwezige inspectieputten van het hoofdriool. De straten worden dus niet opengebroken. Tijdens de werkzaamheden kunnen Leiderdorpers gewoon gebruik maken van het toilet, douche, vaatwasser of wasmachine.

Wat merkt u ervan

Over het algemeen merk je weinig van de werkzaamheden. Wel is het mogelijk dat er enige (geluids)overlast van de voertuigen ondervindt. Omdat het hoofdriool met water onder hoge druk wordt gereinigd, bestaat de kans dat de binnenriolering wordt leeggezogen. Dit veroorzaakt een rioollucht in huis.

Die lucht is eenvoudig te verhelpen door alle kranen even te laten lopen en het toilet door te trekken. Hiermee worden de zwanenhalzen van de afvoerleidingen weer gevuld.

Hoewel het zelden voorkomt, bestaat ook de kans dat de binnenriolering een ogenblik onder druk komt te staan. In dat geval kan het water omhoog komen of gaan borrelen in het toilet of de gootsteen. U kunt hiertegen de volgende voorzorgsmaatregelen nemen.

Voorzorgsmaatregelen

Om spetters door het opborrelende water te voorkomen, adviseren wij u tijdens de werkzaamheden: het deksel van uw toilet te sluiten met een vuilniszak of een natte doek tussen toiletpot en deksel, en daarnaast het deksel te verzwaren met een zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een volle emmer water. Verder kunt u ook alle afvoeren van de gootsteen, wastafels, bad en douche af dekken met een natte doek.

Foto: Pixabay

reacties