Donderdagmiddag kans op storm met windkracht 10

Donderdagmiddag kans op storm met windkracht 10

REGIO – Het is voorjaarsvakantie, maar dat zou je niet zeggen wanneer je de weersvoorspellingen leest: volgens verschillende weermannen is er een zware storm op komst met op het hoogtepunt windkracht 10.

‘Alle hens aan dek!’

Volgens Maurice Middendorp van Buienradar bereikt de storm donderdagmiddag zijn hoogtepunt, met windstoten van 110 kilometer per uur. Het hoogtepunt ligt precies in de spits. Aan de kust voorspelt hij windkracht 10. Écht storm dus. ‘Alle hens aan dek!’, schrijft de site.

‘Zeer zware windstoten’

Ook WeerOnline is niet mild in zijn voorspelling: “In de middag wordt de wind al snel krachtig boven land en stormachtig aan de westkust. Later in de middag draait de wind naar het westen en neemt nog verder toe. Er is ook kans op zeer zware windstoten”, schrijft meteoroloog Johnny Willemsen.

Beter binnen blijven

Marco Verhoef van Weerplaza is iets milder in zijn voorspelling, maar nog steeds kunnen we beter binnen blijven: “Morgen is er in het noord- en noordwestelijk kustgebied kans op storm en in het hele land komen zware tot zeer zware windstoten voor”, zo lezen we op Weerplaza.nl.

Windkracht 10

Wanneer je je afvraagt hoe dat nou is, windkracht 10; de laatste keer dat windkracht 10 in Nederland werd gemeten, was vorig jaar november. Het openbaar vervoer lag toen nagenoeg in het hele land plat, onder andere vanwege stukken bouwmateriaal op de rails rondom Utrecht Centraal. De dieren in Ouwehands Dierenpark werden binnengehouden, de Sintintocht in Odijk werd afgelast en er waaide een dak van een schuur in Ypenburg. Door bomen en takken op de weg stonden er kilometers file.

Foto: Pixabay

reacties