Kjeld Nuis breekt wereldrecord op natuurijs met 93 km/u

Kjeld Nuis breekt wereldrecord op natuurijs met 93 km/u

ZOETERWOUDE – Oké, 100 kilometer per uur lukte net niet, maar met 93 kilometer per uur brak Kjeld Nuis het wereldrecord schaatsen op natuurijs. Hij haalde de stunt woensdagmiddag uit in Luleå, Zweden.

Meteen door

Kjeld Nuis gunde zichzelf na de Olympische medailles in Pyeongchang nauwelijks rust: de Zoeterwoudenaar reisde meteen door naar China voor het WK sprint, waar hij zilver pakte. Daarna was Zweden aan de beurt, waar hij de snelste schaatser ter wereld op natuurijs wilde worden.

Windscherm

En dat is hem gelukt, met 93 kilometer per uur op het hoogtepunt van de race. Het geheim van de duizelingwekkende snelheid zat het in het windscherm. Het scherm zat bevestigd aan de trekhaak van de auto, die voor onze schaatsheld uit reed en hem zo de wind uit de zeilen nam. De geboren Zoeterwoudenaar had zijn snelheid en het gebruik van het windscherm van tevoren getest met rollerblades op een lang stuk asfalt.

Hobbeltjes

Ook droeg hij een speciaal pak en een flinke helm, want bepaald ongevaarlijk was de recordpoging op natuurijs bepaald niet; je weet maar nooit waar op natuurijs de hobbeltjes zitten. Bij zo’n snelheid is een val meteen ook echt hard.

Olympische medailles: check. Wereldrecord: check. En nu op vakantie!

Foto: Instagram/Kjeld Nuis

 

reacties