Kleuter in elkaar geslagen bij basisschool De Meerpaal

Kleuter in elkaar geslagen bij basisschool De Meerpaal

LEIDEN – Een basisschool hoort een veilige plek te zijn, maar de 4-jarige kleuter Jaivei werd maandag op het schoolterrein in elkaar geslagen door twee oudere jongens. Zijn vader Stephan plaatste het heftige verhaal op Facebook en kreeg veel bijval.

“Is dit dan de tijd waar we nu in leven, waarbij je zoon van 4 thuis komt en in elkaar is geslagen in de bosjes in de pauze op school door 2 jongens”, schrijft Stephan de Wolff geëmotioneerd op Facebook. “Ik dacht dat school een veilige plek zou zijn waar ze kunnen leren. Kinderen kunnen juridisch niet vervolgd worden maar als papa ingrijpt eet ik voorlopig niet thuis. Moet ik mijn kinderen dan leren hoe ze een schedel in kunnen slaan met een stok om zichzelf te beschermen.”

35.000 keer gedeeld

Ook voegt vader de Wolff eraan toe dat hij zijn kinderen voorlopig thuis houdt. Hij heeft de leerplichtambtenaar al ingelicht. Het meeste valt hij over de reactie van De Meerpaal: “Als je school belt met de vraag wat is er gebeurt dat er gezegd wordt tja we kunnen niet alles zien.” Het bericht, met daarbij een grote foto van het gehavenden gezicht van het jochie, krijgt enorm veel bijval. Tot nu toe werd het 35.000 keer gedeeld.

Door merg en been

CDA- politicus Joost Bleijie woont in de Merenwijk, waar basisschool De Meerpaal staat. Hij kent de wijk door en door en hij heeft schoolgaande kinderen. Het bericht over Jaivei kwam ook bij hem hard aan. “In eerste instantie reageer je vanuit je vaderhart, niet als politicus. Je hoopt van harte dat het jouw kinderen niet zal overkomen. Het verhaal gaat echt door merg en been.”

Alarmbellen

Bleijie heeft moeite met de reactie van de school.

“Dat had veel menselijker en inlevender gekund. Misschien ís het wel zo, dat ze niet alles in de gaten kunnen houden, maar dan nog moeten er bij de school alarmbellen gaan rinkelen. Een school moet een veilige plek zijn en dit jongetje wordt al zo vroeg in zijn veiligheidsgevoel aangetast.”

Toch ligt er volgens de politicus voornamelijk voor de ouders van de twee daders een taak.

“Ik hoop dat die ouders weten wat hun kinderen hebben gedaan en dat ze hen corrigeren, en dat blijven doen. Leraren zijn er om les te geven, niet om jouw kind op te voeden. Noem het cliché, maar dit gaat over normen en waarden.”

Amerikaanse toestanden

Volgens Bleijie kan ook de politiek een rol spelen, zij het beperkt. “Gemeentelijke politiek gaat over de gebouwen, niet inhoudelijk over scholen. Dat kan alleen het Rijk. Wel kunnen we scholen blijven wijzen op de proctocollen tegen pesten, buitensluiten, homofobie, enzovoort. Maar Amerikaanse toestanden met beveiliging op het schoolterrein, daar moeten we niet heen willen.”

De directie van De Meerpaal was helaas niet bereikbaar voor commentaar.

Foto: OBS De Meerpaal

reacties