Klinkenbergerplas biedt veilige broedplaats met zwaluwwand

Klinkenbergerplas biedt veilige broedplaats met zwaluwwand

OEGSTGEEST – De Klinkenbergerplas krijgt een zwaluwwand. Deze muur zorgt voor veilige broedplaatsen voor de zwaluw, ergo, meer biodiversiteit rondom de plas.

Jong en oud, mens en dier

De werkzaamheden bij de Klinkenbergerplas zijn in volle gang en het ontwerp krijgt steeds meer vorm. Doel van de herinrichting is een plek te creëren waar jong en oud, mens en dier, iedereen zich thuis kan voelen rondom de plas. In het ontwerp is onder andere een natuurspeeltuin opgenomen, halfverharde paden en de zwaluwwand.

Natuurwethouder Jos Roeffen uitte zich al eerder verheugd over het ontwerp: “Het gebied rondom de grote en kleine plas biedt straks voor elk wat wils. Ik verheug me erop om het ontwerp, dat nu nog alleen op papier staat, straks werkelijkheid te zien worden.” 

Muur met gaten

De zwaluwwand is al langer populair in Nederlandse natuurgebieden: het is een kunstmatig aangelegde woonstede voor vogels, die opgaat in de omgeving. In de muur zitten grote gaten, waarin zwaluwen veilig en beschut een nest kunnen bouwen en, hopelijk, kunnen gaan broeden. Deze aanpassing zorgt voor meer biodiversiteit en leven rondom de Klinkenbergerplas.

Foto: Gemeente Oegstgeest

reacties