Koetshuis De Burcht neemt Sociëteit De Burcht over

Koetshuis De Burcht neemt Sociëteit De Burcht over

LEIDEN – Koetshuis De Burcht neemt begin 2017 de tegenovergelegen Sociëteit De Burcht over. Dat bevestigt Koetshuis-eigenaar Tom Holswilder aan Leiden.TV.

Slepende rechtszaak

Eind december trekt John van der Steen na 24 jaar de deur van Sociëteit De Burcht achter zich dicht, als gevolg van een slepende rechtszaak met de eigenaar van het pand.

John van der Steen: “Het pand waarin Sociëteit De Burcht zit, is een rijksmonument. Tien jaar geleden kwam er een nieuwe eigenaar, die vond dat ik te weinig huur betaalde en een forse huurverhoging door wilde voeren. Maar ik vond dat ik al best veel betaalde. In 2013 begon de eigenaar een rechtszaak.  In juli 2016 vonniste de rechter dat ik de huurverhoging met terugwerkende kracht tot het begin van de rechtszaak moest betalen. En dat is een onoverkomelijk groot bedrag voor mij. Ik heb er 24 jaar gezeten, maar dat zegt uiteindelijk niet zoveel helaas. Ik ben aan het rondkijken, maar ik weet nog niet wat ik nu ga doen.”

Geïnteresseerde overburen

Voor Sociëteit de Burcht zoals we het nu kennen, valt dus eind december het doek. Maar de kans is heel groot dat de deuren van het café begin 2017 alweer wagenwijd opengezet worden onder de vleugels van Koetshuis De Burcht. Er zoemde al een tijdje rond dat de overburen, Koetshuis-eigenaren Tom en Clarita Holswilder, zeer geïnteresseerd zijn in het monumentale café.

“Ja, dat klopt”, zegt Tom Holswilder onomwonden. “We hebben er de hand op geschud. Er kan in de tussentijd natuurlijk altijd nog wat gebeuren qua vergunningen of iets dergelijks, maar ik ga mijn hand niet terugtrekken.”

Karakteristiek

Eén van de zaken die frequente Burchtbezoekers roemen, is het interieur van de Sociëteit aan de voet van de Burchtheuvel. Het hoge, beschilderde plafond, de glazen ramen, de intieme sfeer. Moeten zij zich zorgen maken? “Er moet wel het één en ander aan gebeuren”, zegt Tom. “De huisbaas is verantwoordelijk voor de buitenkant en al het nagelvaste werk, maar de pachters gaan over het interieur. We gaan er heus wel iets aan doen, maar dat karakteristieke van de Sociëteit willen we absoluut behouden.”

Foto: Google Maps

 

 

reacties