Dit weekend: wintertijd! (je kunt dus een uur langer slapen)

Dit weekend: wintertijd! (je kunt dus een uur langer slapen)

REGIO – In de nacht van komende zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit en gaat de wintertijd in. Voortaan is het dus een uur eerder donker.

Uur later

Vroeger moest je je wekker zelf achteruit zetten, tegenwoordig doet je mobieltje dit zelf. Nog steeds wel handig om te weten, voor het geval je helemaal in de war bent en een uur te vroeg op de koffie bij je schoonouders verschijnt. Ben je eindelijk gewend aan zomertijd, wordt je hele biologische klok weer in de war geschopt door wintertijd.

Wintertijd = standaardtijd

Grappig detail: wintertijd is de standaardtijd. Zomertijd is de afwijkende variant en werd in de Eerste Wereldoorlog ingevoerd. Mensen worden een bepaald aantal uren na zonsopgang wakker, werd er geredeneerd. In de zomer komt de zon al zo vroeg om de hoek kijken dat de meesten van ons nog liggen te slapen en we dus niet optimaal profiteren van het licht. Door de klok te verzetten kun je nog een uurtje langer op je balkon zitten. Of op een terras. Dat zomertijd voor energiebesparing zou kunnen zorgen, is inmiddels een achterhaald fabeltje.

Naar het plafond staren

Zo’n zeventig landen ter wereld verzetten twee keer per jaar hun klok. Toch klinkt er jaren kritiek op zomertijd/wintertijd. De natuur trekt zich niets aan van een uur eerder of een uur later. Dieren en planten willen op een bepaalde tijd voedsel en water, klaar. Maar ook mensen hebben moeite zich aan te passen aan wijzigingen in het dagritme. Met name kinderen, ouderen en avondmensen kunnen oververmoeid raken en uren naar het plafond liggen staren. Niet handig voor je gezondheid, ook niet voor je arbeidsproductiviteit.

Zomertijd het hele jaar door

Daarom gaan er voorzichtig stemmen op om het hele jaar door zomertijd te gebruiken. Geen aanpassingen meer, en vooral de voordelen van een beetje langer licht: vitamine D. En die zonvitamine zou dan weer heel effectief de welbekende winterdip kunnen bestrijden… Maar tot het zover is, mag je zondag een uurtje langer uitslapen.

Foto: Pixabay

reacties