Komende nachten veel vallende sterren (dus je mag een wens doen)

Komende nachten veel vallende sterren (dus je mag een wens doen)

REGIO – Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen… Maak de komende nachten je borst maar nat, want er komt een vallende sterren-regen aan.

Meteorenzwerm

In de nacht van zaterdag op zondag zouden er zomaar wel 27 vallende sterren per uur te zien kunnen zijn. In de nacht erna kan dat aantal oplopen tot misschien wel ruim 40 stuks per uur. Dat komt omdat de meteorenzwerm Perseïden zijn maximum bereikt en de meteoroïden de dampkring binnendringen.

Beetje bewolking

Da’s leuk, vallende sterren en wensen doen, maar dan moet je ze wel kunnen zíen. De weersomstandigheden zijn daarvoor niet helemaal ideaal, maar Weeronline.nl gokt er toch op dat we best wat mee kunnen krijgen van dit natuurschouwspel. Zaterdag zal het overdag waarschijnlijk regenen, maar in de loop van de dag trekt de bewolking weg. Als het ’s nachts helder is, zie je namelijk de meeste vallende sterren.

Absolute hoogtepunt

Het absolute hoogtepunt van de meteorenregen is in de nacht van zondag op maandag. In deze nacht wisselen bewolking en heldere perioden elkaar af, dus nog steeds de moeite waard om voor wakker te blijven. In de nachten daarna neemt de vallende sterren-regen langzaam af, maar ook maandag- en dinsdagnacht zijn er nog tientallen exemplaren te bewonderen.

In een weiland zitten

In de Randstad is een vallende ster moeilijker te zien dan op het platteland, omdat we hier veel meer kunstlicht hebben. Als je echt van sterren houdt, ga je lekker een weekendje in een weiland zitten. In ieder geval is het belangrijk dat je je richt op de noordoostelijke hemel, want daar vliegen de meteoroïden voorbij.

Jaarlijks terugkerend schouwspel

Het is overigens ieder jaar rond 13 augustus prijs aan de nachtelijke hemel. De Perseïden zijn stukjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus, dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. Een vallende ster is natuurlijk helemaal geen vallende ster, maar een stukje steen dat in aanraking komt met de dampkring en verbrandt. Die botsing levert zoveel energie op dat het een lichtflits achterlaat die wij op aarde ervaren als een streep licht.

Dat klinkt natuurlijk een stuk minder sprookjesachtig, maar doe die wens toch maar. Baat het niet, dan schaadt het niet. En als je het met z’n tweeën doet is sterren kijken in ieder geval romantisch.

Foto: Wikipedia

reacties