Koningsdag 2017: Dit is er te doen

Koningsdag 2017: Dit is er te doen

REGIO – Koningsdag 2017 staat garant voor veel plezier en jolijt in de Leidse regio. In Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude zijn tal van activiteiten gepland. Wij zetten wat tips voor je op een rijtje gezet als je vandaag op pad gaat. En voor de thuisblijver ook trouwens.

Leiden

De kinderrommelmarkt begint bij de Hooglandsche Kerkgracht start al om 9 uur in de ochtend. Rond Breestraat en Papengracht zijn door de dag heen nog veel optredens bijvoorbeeld vanaf 10 uur voor het Jeugd Muziekconcours ‘Het Gouden Petje’.

Op de Nieuwe Rijn en het Stadhuisplein staat de dag in het teken van muziek. De hele dag door zijn er optredens van diverse artiesten als Bitter Balls big band, Minerva Music Machine, Jewelste en Barry Badpak.

Wie liever naar de kermis gaat, komt ook aan zijn trekken. Op de Beestenmarkt zijn de attracties voor de kinderen vanaf 9 uur al volop in bedrijf.

Leiderdorp

In Leiderdorp begint het officiële programma om 9 uur in de ochtend op het Hofplein voor Winkelhof. Burgemeester, wethouders en gedecoreerden nemen een aubade af onder muzikale leiding van Marchingband Tamarco.

Om 10 uur barst vervolgens het feest in het Oude Dorp los. Daar vind je tot 16 uur onder meer de jaarlijkse vrijmarkt. Deze loopt tussen Hoofdstraat, Kastanjelaan, Lindelaan en Hoogmadeseweg. Daarnaast is het Oude Dorp gevuld met spelletjes en attracties.

Vanaf 14 uur kan de muziekliefhebber zijn of haar hart ophalen aan weerszijden van park De Houtkamp. Dan starten de programma’s van zowel Restaurant Park als Unity NL, beiden jaarlijks druk bezocht. Bij Park optredens van onder meer Los Nederpopcovers en Superfly, op het plein voor Winkelhof staan tot 19 uur diverse landelijk bekende en regionale artiesten van op het podium.

Oegstgeest

In Oegstgeest gaat de kermis vanaf 10.30 uur draaien op het evenementenplein aan de Lijtweg. Maar ruim daarvoor beginnen de eerste activiteiten al. Zo start om 8.45 uur een Optocht, met als thema “Koning en Koningin”. Deze loopt vanaf DorpsCentrum naar de aubade in het park van het Gemeentehuis.

Na de middag barst het feest pas echt los met onder meer trottoirtekenen op de hoek van de Lijtweg en een Pleinfeest bij Buitenlust. Op de grasvelden bij Hofdijck diverse festiviteiten voor jongeren en jeugd zoals springkussens, golfactiviteiten en penaltyschieten.

Tip voor Thuisblijvers

Wie er niet op uittrekt vandaag kan zich toch nestelen in een Oranje-gevoel. Op TV West wordt vanaf 15.15 uur de documentaire ‘Willem-Alexander, Koning van Leiden’ herhaald. Deze film over de studententijd van de koning werd in 2013 gemaakt, door Leidse programmamakers, in aanloop naar zijn troonsbestijging.

Maar als je niet kunt wachten, of deze documentaire op eigen gelegenheid wilt bekijken, klik hieronder om de uitzending te starten.

Voorschoten

De Kinderrommelmarkt van Voorschoten, in de omgeving van de Schoolstraat, start al om 7.30 uur. Dus je moet vroeg op voor de beste plek. Om 11.45 uur start bij het gemeentehuis het Koningsdefilé.

Wie meer zin heeft in een actieve Koningsdag kan tussen 13.00 en 13.30 uur terecht bij de Oranjetent in de Voorstraat. Daar kan de route van een fietspuzzeltocht worden opgehaald. Écht de handen uit de mouwen steken kan in diezelfde Voorstraat vanaf 15 uur. Dan begint namelijk het touwtrekken.

Zoeterwoude

Om 9 uur start de optocht door Zoeterwoude-Dorp onder muzikale begeleiding van Drumfanfare VIOS. Kom mooi verkleed als Koning of Koningin met je versierde fiets, skelter, step of kinderwagen naar WIJdezorg, Zorglocatie Emmaus en loop mee!

De Kindervrijmarkt is bij of in de Klaverhal, afhankelijk van het weer. De rommelmarkt start daar om 13 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur.

In Rijndijk start het springkussenfestival vanaf 11 uur in de Eendenkooi, maar alleen voor kinderen tot en met groep 2. Paardenmeisjes en -jongens kunnen vanaf 13 uur hun hart ophalen bij het ponyrijden.

Foto: Archief J2TV

reacties