Geen kort parkeren, wel laden en lossen op Hooigracht: “Een semi-oplossing”

Geen kort parkeren, wel laden en lossen op Hooigracht: “Een semi-oplossing”

LEIDEN – Het kort parkeren op de Hooigracht na de herinrichting is en blijft van de baan. Wel komen er plekken voor laden en lossen. “Een semi-oplossing”, noemt ondernemer Paul van Ginkel het.

Op de schop

Volgend jaar gaat de Hooigracht op de schop. Er worden nieuwe bomen geplant en alle parkeerplekken verdwijnen uit het straatbeeld. Dit om een betere verkeersdoorstroming te bewerkstelligen. In een eerdere versie van het plan was kort parkeren gewoon toegestaan, maar halverwege het proces veranderde wethouder Strijk van gedachten. De ondernemers stonden op hun achterste benen en lobbyde maandenlang voor hun belangen. Zij vreesden voor omzetverlies als klanten niet meer voor de deur van de winkels kunnen parkeren.

Ondernemers in actie

Toen de plannen voor de herinrichting op tafel kwamen, kwam de ondernemersvereniging meteen in actie, met aan kop Paul van Ginkel van biologische supermarkt De Zaailing.

“Als mijn klanten niet meer kort kunnen parkeren voor de winkel, kan dat weleens de doodsteek betekenen voor mijn bedrijf”, zei Van Ginkel toen tegen Leiden.TV. “Veel van de bedrijven aan de Hooigracht hebben een regiofunctie. Mensen komen dus van heinde en verre om hier iets te kopen. Die klanten besteden wel allemaal een fors bedrag, dat willen we natuurlijk niet mislopen.”

Tien minuten laden en lossen

Volgens verantwoordelijk wethouder Robert Strijk moet de tien minuten-regel voor laden en lossen voldoende zijn om een boodschap te halen bij één van de winkels op de Hooigracht. Wie langer nodig heeft, kan zijn auto kwijt in de parkeergarage van de Albert Heijn of volgend jaar onder de Garenmarkt.

“Een semi-oplossing”, zegt Paul van Ginkel teleurgesteld. “Zowel de wethouder als de partijen zijn de afgelopen weken compleet gedraaid in hun mening, met uitzondering van het CDA. Hoe die semi-oplossing gaat uitpakken in de praktijk gaan we wel zien.”

Foto: J2TV / Jimmy de Heus

reacties