Featured Video Play Icon

[VIDEO] Kortebaandraverij Voorschoten: “Als ik niet verlies, ben ik al tevreden”

VOORSCHOTEN – Dit weekend staat Voorschoten op z’n kop dankzij de paardenmarkt. De kortebaandraverij is van oudsher één van de meest geliefde onderdelen. Logisch, want ook vrijdagmiddag was het paardenspektakel niet te stuiten.

Paardensport op internationaal topniveau

De kortebaandraverij is een paardenrace met héél snelle paarden, héél lichte karretjes en héél behendige jockeys. Je hebt ook langebaandraverijen, met banen van soms wel 1600 meter, maar op de Beethovenlaan wordt een korte baan gereden van rond de 300 meter. De kortebaan in Voorschoten is beroemd en berucht: deelnemers van internationaal topniveau staan te dringen bij de startstreep.

De regels zijn vrij eenvoudig, zo legt een liefhebber uit aan Leiden.TV : “Je hebt twee paarden, die lopen tegen elkaar. Het is een afvalrace. Je moet twee ritten van je tegenstander winnen, dan ga je door naar de volgende ronde. Als je alle ritten wint van de hele middag, dan ben je de winnaar van de korte baan. Maar je mag niet galloperen, want het is een draverij.”

Wedden op het juiste paard

Naast meedoen of lekker kijken langs de kant, mag je ook wedden op de races. En dat is eveneens een Voorschotense traditie. “Als ik niet verlies, ben ik al tevreden”, zegt een toeschouwer. “Je staat er heel dicht op”, vertelt een andere man enthousiast. “Het is iedere rit spannend en uiteindelijk moet je de hele dag erbij zijn als je hebt gegokt, om je winst pas na de laatste rit op te halen bij de toto-kassa.”

De kortebaandraverij in Voorschoten trekt doorgewinterde fans, maar ook gezelligheidsdieren. “Ik ga naar alle kortebanen in heel Nederland”, zegt een toeschouwer. “Ik sta eigenlijk niet echt op te letten”, geeft een jonge gast toe. “Maar ik vind het echt heel gezellig!”

reacties