Krokodillenmummie vol babykrokodilletjes

Krokodillenmummie vol babykrokodilletjes

LEIDEN – De krokodillenmummie in het RMO blijkt een heleboel kleine verrassinkjes bij zich te hebben. Dankzij speciale hightech scanapparatuur is net ontdekt dat er geen twee, maar tientallen krokodillen in de mummie verstopt zitten.

Verrassing!

De krokodillenmummie in het RMO. Wie is er niet groot mee geworden? Het lijkt er één, maar er zitten toch echt twee volwassen krokodillen in de windsels. Dat was in 1996 al bekend dankzij de CT-scan. Nu de Egyptetentoonstelling een gloednieuw onderkomen heeft in het museum, werd de drie meter lange dierenmummie nog maar eens door de scan gehaald in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, maar wel door een hypermoderne variant die daarna interactieve 3D-visualisaties uitspuugt. En voilà, wat bleek? De krokodillenmummie bleek naast de volwassen krokodillen ook nog eens tientallen ieniemienie babykrokodilletjes te bevatten.

 Lara Weiss, conservator bij het RMO: “Deze ontdekking is fantastisch, een unieke vondst. Voor ons eigen onderzoek, maar ook voor de bezoekers. Het is fascinerend om een mummie virtueel laag voor laag af te pellen. De kokodillenmummie zit al vanaf 1828 in de collectie. In 1996 is de mummie scand, en toen bleek dat het geen reuzekrokodil was, maar dat er twee krokodillen inzaten. We dachten dat we alles al wisten over deze mummie, dus de 47 babykrokodilletjes zijn een grote verrassing.”

Virtuele autopsie

Vanaf 18 november kunnen museumbezoekers zelf autopsie verrichten op de genoemde krokodillenmummie, en de mummie van een Egyptische priester. Virtueel dan, de mummie zelf blijft netjes dicht. Er zijn maar een paar krokodillenmummies ter wereld zo perfect bewaard gebleven als die van het RMO en het museum wil dat uiteraard graag zo houden. Op een groot touch screen kunnen de bezoekers de mummies laagje voor laagje onderzoeken en zo informatie achterhalen over leeftijd, lichamelijke kenmerken en het mummificatieproces. Ook zijn de amuletten die de mummies meekregen tussen de linnen windsels in detail en van alle kanten in 3D te bekijken.

scanmummie

Foto’s: RMO

 

reacties