[BLOG] Kun je afvallen door alleen meer te sporten?

[BLOG] Kun je afvallen door alleen meer te sporten?

LEIDEN – Afvallen. Voor velen het doel des levens. Met veel hypes, veel voeding- en fitness goeroes en andere opvattingen zien we soms door de bomen het bos niet meer. Verwarrend. Daar scheppen we graag helderheid in. Daarom geeft personal trainer Jeffrey Visser in dit blog antwoord op de vraag of het mogelijk is om af te vallen door enkel meer te sporten, wat voor een effect afvallen heeft op je spieropbouw en hoe jij nu eigenlijk het maximale resultaat kunt behalen uit je doelstellingen.

De relatie tussen sporten en afvallen

Is het mogelijk om af te vallen door meer te gaan sporten? Het antwoord is eigenlijk heel kort en simpel: het kan wel. Maar snel zal het niet gaan. Gezonder eten heeft veel meer en sneller effect dan meer bewegen of sporten alleen. Om één kilo lichaamsgewicht kwijt te raken, is het nodig om 25 uur extra te wandelen. Een behoorlijke opgave. Bovendien maakt sporten je hongerig en moe, dus is de verleiding om na het sporten meer te gaan eten groot.

Het aanpassen van je voedingspatroon is daarom de eerste en belangrijkste stap als je wilt afvallen. Dit betekent gezond en gevarieerd eten, kleinere porties en dagelijks minder calorieën. Natuurlijk helpt sporten en meer bewegen wel bij het verbranden van calorieën, maar het gaat een stuk sneller met voedingsaanpassingen erbij. Over het algemeen geldt de verdeling: 80/20. Het gaat om 80% voeding en 20% beweging.

Spieropbouw

Hoogstwaarschijnlijk herkenbaar: gewicht verliezen en strakkere spieren willen hebben. En uiteraard logisch: om vollere of strakkere spieren te hebben is het belangrijk dat je die spieren kweekt en voedt. Maar is het dan ook mogelijk om meer spiermassa te creeëren in een afvalproces? Het antwoord is simpel: nee! Meer spiermassa en gewicht verliezen zijn echter twee aparte doelstellingen. Dit komt omdat je om gewicht te verliezen juist minder energie (calorieën) tot je neemt en om spiermassa aan te komen (volume/ voller) juist meer energie (calorieën) nodig hebt.

Dit gaat dus niet samen in 1 doelstelling. Hierdoor zijn wij dus ook van mening dat je dit apart van elkaar behandelt. Wil je strakker worden, dan kan dat prima door gewicht te verliezen en ernaast krachttraining te doen. Mocht je echt spiermassa erbij willen hebben dan heb je een klein overschot aan calorieën nodig en doe je ernaast uiteraard ook aan krachttraining.

Doelstellingen behalen

Om succesvol te zijn in jouw doelstellingen is het belangrijk dat je hier allereerst naar je eigen lijf kijkt. Kijk hier naar jouw type lichaam, naar je spiermassa en naar je vetpercentage. Zoals eerder vermeld: ieder lichaam is anders. Het zijn dus ook jouw persoonlijke doelstellingen, die niet te vergelijken zijn met die van een ander. Verder is het belangrijk dat je de doelstellingen los van elkaar koppelt. Ga eerst voor het ene en dan het andere. Hierbij is het belangrijk dat je een goed behandelplan maakt hoe je te werk gaat. We noemen dit periodisering.

Heb je naar aanleiding van ons idee over afvallen en spieropbouw nog vragen? Of wil je zelf graag met een van ons kijken naar jouw persoonlijke doelstellingen? Neem contact op via de website.

Foto: Jeffrey Visser

reacties