Kunst in ruil voor water

Kunst in ruil voor water

LEIDEN – Zondag 3 juli organiseert de WellHaLo Foundation een kunstveiling op een kunstzinnige locatie: galerie café de Leidse Lente. De opbrengst gaat naar een project dat waterputten bouwt die werken op zonne-energie.

Kunstenaars uit de Leidse regio

Het te veilen werk wordt voor het overgrote deel gedoneerd door kunstenaars uit de Leidse regio. Op social media kun je de werken al bekijken en op 3 juli kun je ze vanaf 15.00 uur in real life zien in de Leidse Lente. Aan Henk Hannemann de nobele taak om de veilinghamer te hanteren. Tijdens de veiling zijn er kunstworkshops voor kinderen, lezen Martin Aart de Jong en Pink Meltzer jun gedichten voor en treedt de Gambiaanse muzikant Ebou Gaye Mada. Wie niet meedoet tijdens de veiling, hoeft niet per sé met legen handen naar huis te gaan: om 19.30 wordt er een kunstwerk verloot onder de aanwezigen.

Gebrek aan goede watervoorziening

De Leiderdorpse Loes Koenen richtte twee jaar geleden de WellHaLo Foundation op, nadat ze tijdens een vakantie in Gambia de gevolgen van een gebrek aan een goede watervoorziening met eigen ogen zag.

“Tijdens die vakantie zág ik gewoon dat het land lijdt. In een dorp kreeg ik een kindje in mijn armen geduwd. Het kindje was gewoon aan het doodgaan, met een gezwollen buikje en weggedraaide ogen. Ik was bijna in shock. Ik ben verpleegkundige, en ik kan hier níets aan doen! Ik vond dat zó erg.”

Terug naar Gambia

Bij thuiskomst aarzelde ze geen moment en sloeg zij de handen ineen met twee vriendinnen: de WellHaLo Foundation was geboren. De kunstveiling op zondag 3 juli is één van de manieren om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de projecten die de foundation ondersteunt. Loes gaat eind dit jaar weer terug naar Gambia. “Ondanks de armoede ben ik verliefd op het land. Als je eenmaal in een rieten hut middenin de rimboe zit, waan je je in een documentaire van National Geographic.”

Foto: Loes Koenen

reacties